The Publisher: Het platform dat vluchtelingen een stem geeft - Vance

Nu aan het lezen

The Publisher: Het platform dat vluchtelingen een stem geeft

The Publisher: Het platform dat vluchtelingen een stem geeft

Op 02 februari lanceren zes studenten van de kunstacademie in Utrecht het nieuwe platform: The Publisher. Het doel van The Publisher is om mensen in vluchtelingenkampen en AZC’s een plek te geven waar ze hun creativiteit kwijt kunnen en daarmee kunnen bijdragen aan de Nederlandse samenleving. Zo moet het platform plek bieden aan schrijvers, kunstenaars en fotograven die in Nederland verblijven als vluchteling.

Het platform is ontstaan vanuit een studieproject, waar studenten met verschillende achtergronden samen een project moesten starten. Het vluchtelingenvraagstuk dat in heel Europa speelt was een onderwerp dat de studenten bezig hield en het idee was het ontwikkelen van een platform over vluchtelingen. De studenten plaatsen daarop volgend een oproep met hun idee in de Facebookgroep: Refugees in Nijmegen. Drie Syrische jongens reageerden op hun bericht waarna ze samen brainstormden over de opzet van het platform.

In een interview met Steden in Transitie vertellen de studenten dat de drie jongens huiverig tegenover de media stonden. Zo had een van de jongens ooit een uitgebreid interview gehad met de Volkskrant over zijn verblijf in het vluchtelingenkamp. Hij had zich positief uitgelaten over het kamp, maar ook een aantal verbeterpunten genoemd. Vervolgens verscheen er in de krant slechts 1 zinnetje, over hoe negatief hij was geweest over het kamp.

Theres-No-Place-Like-Home-Besher-Alsmadi

Creatie van Syrische vluchteling ‘There’s No Place Like Home’ © Besher Alsmadi

Volgens Sacha Schemkes, een van de oprichters van The Publisher worden uitspraken van vluchtelingen dan ook uit hun context gehaald en verdraaid door de media. Daarom besloten ze om het project niet over vluchtelingen te doen, maar voor en door vluchtelingen. Hiermee hopen ze het negatieve beeld van vluchtelingen in de media te veranderen.

Het platform zal onder andere gevuld worden met fotografie, verhalen, gedichten, graphic design, kunstwerken en filmpjes. Een van de vluchtelingen, Ali, heeft tijdens zijn reis van Syrië naar Nederland bijvoorbeeld allerlei korte filmpjes gemaakt; van het kopen als een zwemvest en het inwikkelen van sigarettenpakjes in plastic folie om natte sigaretten te voorkomen. Deze clips worden momenteel gemonteerd tot een korte film.

De eerste verhalen van de vluchtelingen gaan 02 februari online tijdens de officiële lancering in What’s Up in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam! Op Steden in Transitie lees je het gehele interview met de studenten.

 

Tosca (22) is blogger en afstudeerder bij OKGO Media. Gefascineerd door de snelle technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.