Deze Nederlanders maakten onder hypnose de reis van deze vluchteling

Nu aan het lezen

Deze Nederlanders maakten onder hypnose de reis van een vluchteling

Deze Nederlanders maakten onder hypnose de reis van een vluchteling

Als het gaat om de goedheid van de mens zijn er een aantal theorieën die bewijzen of we gruwelijke, egoïstische wezens zijn of mensen die het goede willen doen. Want: als je de kans hebt een baby in nood te redden, zou iedereen die aangrijpen.

Toch is er lang niet altijd genoeg empathie in de wereld. Amnesty International besloot daarom vijf willekeurige mensen onder hypnose het verhaal van een echte vluchteling te laten ervaren. Onder begeleiding van hypnotherapeut Jos Claus legden zij dezelfde reis af die de 29-jarige Marwa moest afleggen om uiteindelijk veilig in Nederland aan te komen.

Veiligheid

Zonder begrip zijn vluchtelingen nergens, luidt de boodschap in het nieuwe Amnesty project waarin Marwa’s verhaal wordt verteld. Deze begon in april 2015 toen er een raket op haar huis viel en zij in een klap haar broertje en zusje verloor. Na maandenlange bombardementen besloot ze veiligheid te zoeken in Europa. Het was het begin van een helse reis waarbij ze meerdere malen de dood in de ogen zag.

Hoe de deelnemers de hypnose en Marwa’s gruwelijke reis hebben ervaren, zie je in deze indrukwekkende korte film. (tekst loopt door onder de video)

Inleven

Het is voor veel mensen moeilijk om zich een voorstelling te maken van de reis die een vluchteling moet afleggen om in Nederland te komen, zegt Eduard Nazarski, directeur Amnesty International Nederland.

“Als mensen zich echt kunnen inleven in hoe het is om te moeten vluchten, dan kan dat ons begrip voor vluchtelingen vergroten. Dit kan de manier waarop we spreken over vluchtelingen fundamenteel veranderen.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.