Nu aan het lezen
Ik heb een retorische vraag. Is er iemand die niet gek is op dutjes? Kijkend naar de hordes mensen met een 4-uur dip en chronische moeheid gók ik van niet. Dan kom ik bij mijn tweede verwondering: waarom doen we het dan zo weinig?
Uit talloze onderzoeken blijkt dat zelfs hele korte dutjes je geheugenverwerking verbeteren. Piloten doen het al sinds mensenheugenis om hun alertheid op peil te houden op lange vluchten en de beruchte Brits politica Margaret Thatcher stond bekend om haar middagslaapjes (en conservatieve houding).
De enige horde in mijn dagelijks leven om níet elke middag een dutje te doen, is omdat mijn leven het niet toestaat. Goed, als mijn huis ook dienst heeft als kantoor, ben ik de baas. Maar op veel redacties (lees: nul) zijn er bedjes te vinden en heb ik mij te houden aan sociale conventies.
Jammer, zegt ook slaapexpert Nick Littlehales in dit artikel van The Guardian. Het enige wat je namelijk nodig hebt is een comfortabele plek en een half uur de tijd. En echt, meent hij, het komt ongeveer alles ten goede.
Raar maar waar: als je een hazenslaapje zelf wilt proberen, loont het van tevoren koffie te nemen. Bij voorkeur een espresso, omdat het in zal kicken tegen het einde van je dutje. Drink je koffie niet te langzaam, anders heb je er alleen last van als je het drankje inneemt. En: zit je al aan je tax (400mg cafeïne), sla deze stap dan over.
De kern, zegt de slaapexpert en auteur van het boek ‘The Myth Of 8 Hours’, is niet dat je slaapt maar een momentje neemt om los te komen van de wereld. Het is al voldoende als je niet in slaap valt maar verkeert op het randje van bewustzijn en in dromenland.
Ben jij zo iemand die na een goede powernap in een soort groggy staat verkeert? Zet je wekker op stipt een half uur en calculeer 5 minuten in om je weer bewust te worden van je omgeving. En: hydrateer! Drink een glas water en ga de wereld in, vol daglicht en wind, zoals je die zojuist hebt buitengesloten.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.