6 effectieve manieren om wakker te blijven tijdens je werk

Nu aan het lezen

6 effectieve manieren om wakker te blijven tijdens je werk

6 effectieve manieren om wakker te blijven tijdens je werk

Soms lijkt er niks te beginnen tegen het gapen tijdens je werk met een gezicht dat smeekt om de zachte contouren van een kussen. Na 4 koppen koffie en een blikje cola is het wel gedaan met energie-boosts in de vorm van cafeïne, wat rest je dan als ouderwets spijbelen en cocoonen in bed geen optie is?

Veel. Wat je ook doet: verzak niet in een slaaphouding, maar get active. Het idee is dat je jezelf fysiek en mentaal wakker schudt, niet in slaap sust.

1.Wandel

walking

Persoonlijk krijg ik de kriebels van hordes zakenmannen- vrouwen die stipt rond lunchtijd gezamenlijk de straten betreden, gewapend met boterham en ‘frisse zin’. Toch zit er wat in het blokje om: het bloed in je benen, de motoren van lijf, gaat weer stromen. Daarnaast pak je wat daglicht mee: in de sombere herfstmaanden een must om blij en energiek het leven door te gaan.

2.Water, koud water

water 2

Dit klinkt wat rigoureus, maar er is een reden waarom koude douches, een fris voetenbad of een duik in een meer wordt aangeraden om vitaal te blijven. Kou maakt wakker. Vooral als de verwarming op temperatuurtje tropisch draait en de warmte je slaperig maakt, helpt het om een momentje terug te trekken en  je gezicht te verfrissen.

Angst voor dramatische mascarataferelen in de personeelswc? Hou het bij koel, stromend water op je polsen. Dit werkt door op je hele lijf.

3. Get up, stand up

desk

Je kan bij deze tip denken aan de klassieker van Bob Marley en The Wailers, maar zijn kreet ook in praktijk brengen. Omarm de gedachte dat staand werken écht beter werkt: je bent naar verluid productiever én verbrand één derde meer calorieën dan wanneer je zit. Een bureau dat versteld kan worden, zorgt ervoor dat je wisselt van positie. Dit helpt je ongetwijfeld wakker te houden.

4. Grijp niet naar suiker

noten

Dit is een gevalletje van een advies dat in strijd lijkt te zijn met je gevoelens: je bent moe, dus grijp je naar voedsel dat je energie geeft – en wel nu. Toch is dat ongeveer het tegenovergestelde van wat je zou moeten eten: noten bijvoorbeeld, die langzaam maar gestaag energie afgeven, of komkommers waar veel vocht in zit.

5. Verander van werkplek

tea home office

Mijn huisgenoten treffen mij regelmatig aan in de keuken, waar een tafel staat met de perfecte hoogte van een standingdesk. Ik sta niet de hele dag, nee, maar wissel tussen bureau, bank, bed én keukentafel. Verandering van omgeving doet wonderen.

Ben je je huis beu? Vraag dan eens of je in het fijne appartement van een vriendin kan werken, de ouderwetse bibliotheek of een flexwerkplek waar je per kopje koffie kan switchen van plek.

6. Schenk nog eens een glaasje water in

water

Hoewel serieuze dehydratie overduidelijk je energiegehalte niet ten goede komt, blijkt uit recent onderzoek dat zelfs milde dehydratie genoeg is om ons uitgedroogd te laten voelen en ons vermogen om productief te zijn, te schaden. De oplossing: zet een karaf water in de buurt van je werkplek, het liefst zodat je er even voor opstaat. Je lichaam wordt direct actief én je vochtgehalte blijft op peil.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.