Blijven drinken tijdens de hitte: zo pak je dat milieuvriendelijk aan - Vance

Nu aan het lezen

Blijven drinken tijdens de hitte: zo pak je dat milieuvriendelijk aan

Blijven drinken tijdens de hitte: zo pak je dat milieuvriendelijk aan

De temperaturen zijn weer flink aan het stijgen en dat ontregelt ons land flink. Zo is er een hitteplan van start, dat oproept om op elkaar te blijven letten tijdens de warme dagen. Geeft de NS een code rood vanwege het risico op het stranden van de treinen. Om deze hitte te overleven, moet je natuurlijk blijven drinken. Maar wat zijn nou eigenlijk de milieuvriendelijkste drankjes om mee af te koelen, en wat vooral niet?

Milieuvriendelijk drinken

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal laat weten dat een koffie verkeerd bijvoorbeeld een flinke indruk impact op het milieu kan hebben. Wat je beter wel kunt drinken? Iets dat aardig voor de hand ligt: een glas water uit de kraan. We zouden allemaal een stuk meer water uit de kraan moeten drinken.

Als we allemaal de twee glazen frisdrank per week zouden vervangen voor een glas water, besparen we al net zoveel CO2 als wanneer we 5.000 voetbalvelden met bomen zouden planten.

Koffie

En hoe zit het dan met koffie? De organisatie noemt het ook wel ‘de biefstuk onder de drankjes’, maar waar ligt dat precies aan? Volgens hen is het drinken van koffie of thee met name slecht omdat hier water voor verwarmd wordt. Maar bij het drinken van een zwarte koffie of een kop thee, is de invloed op het klimaat aardig laag.

Bij het drinken van een koffie met melk, is dat toch een ander verhaal. Dat komt onder andere door het zuivel. De productie hiervan heeft een flinke impact op het klimaat door de productie van het veevoer, waar broeikasgassen bij vrijkomen. Milieu Centraal laat ook weten dat een hoop Nederlanders een groot deel van het zuivel dat zij kopen weggooien, omdat dit over datum is. Probeer daarom zo min mogelijk zuivel te kopen, het niet te veel te drinken en probeer het niet te verspillen.

Creatief met water

Helemaal klaar met water en zin in een smaakje? Wees creatief met je water! Gooi een schijfje citroen in je glas, of een paar takjes munt. Maak het extra koud met wat ijsblokjes of maak zelfgemaakte limonade.

Vergeet ook niet dat je beter voor een fles met statiegeld kunt kiezen dan de kleine plastic flesjes onderweg te kopen. Ben je bang dat je dorst krijgt onderweg? Vergeet dan niet om vanuit huis een flesje water mee te nemen. Het liefst in een hervulbare fles natuurlijk.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.