Nederland moet in 2025 20 procent minder plastic gaan gebruiken

Nu aan het lezen

Plastic Pact: Nederland moet in 2025 20 procent minder plastic gaan gebruiken

Plastic Pact: Nederland moet in 2025 20 procent minder plastic gaan gebruiken

Het is een hot topic: plastic en ons gebruik ervan. In december werd al duidelijk dat er een verbod komt op wegwerpplastic. Maar in Nederland gaan we meer doen. In 2025 moeten we namelijk 20 procent minder plastic gaan gebruiken, zo hebben het Nederlandse bedrijfsleven, het kabinet en milieuorganisaties afgesproken in het Plastic Pact. Dat meldt RTL Nieuws.

Plastic is een groot probleem voor ons milieu, omdat het niet goed afbreekt. Recyclen is wel een optie, maar dat gebeurt lang niet altijd. Nu komt daar dus verandering in. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur heeft een akkoord gesloten met zeventig ondernemingen en milieuorganisaties om minder plastic te gaan gebruiken.

Volgens het zogenaamde Plastic Pact gaan levensmiddelenbedrijven, supermarkten, festivals, cateraars, producenten, verpakkers en milieuorganisaties in 2025 20 procent minder plastic gebruiken. Verder gaan ze alleen maar plastic gebruiken dat volledig te recyclen is.

In datzelfde jaar willen de bedrijven, politiek en organisaties ook dat minimaal 70 procent van de eenmalige plastic producten en verpakkingen te recyclen is, zonder dat de kwaliteit van het materiaal wordt aangetast. Die producten moeten zelf uit minimaal 35 procent gerecycled plastic bestaan.

Andere afspraken

Er zijn al diverse andere afspraken gemaakt rondom het materiaal. Zo werd met de verpakkingsindustrie afgesproken dat er minder plastic in het zwerfafval moet komen. Specifiek moet de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent verminderd worden. Als dat niet haalbaar blijkt, komt er in 2021 statiegeld op de flesjes.

Daarnaast zijn de lidstaten van de Europese Unie vorig jaar akkoord gegaan met een verbod op wegwerpplastic. Plastic bestek, wattenstaafjes, bekers en rietjes zijn vanaf 2021 verboden. Het verbod heeft als doel dat er minder plastic zwerfafval ontstaat.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.