EU-lidstaten zijn akkoord met verbod op wegwerpplastic - Vance

Nu aan het lezen

EU-lidstaten zijn akkoord met verbod op wegwerpplastic

EU-lidstaten zijn akkoord met verbod op wegwerpplastic

Het plan lag er al een tijdje: het verbod op wegwerpplastic in de Europese lidstaten. Hoewel er door dit plan een hoop zal veranderen voor de consumenten, is er na 12,5 uur onderhandelen toch een akkoord gekomen. Dat betekent dat we een stapje dichterbij het verbod op wegwerpplastic zijn. Plastic bestek, wattenstaafjes en rietjes zijn vanaf 2021 verboden.

In oktober ging het Europese Parlement al akkoord met dit plan. Daarbij stemden 571 parlementsleden voor, en slechts 53 tegen. De Oostenrijkse minister van Duurzaamheid, Elisabeth Köstinger, is heel enthousiast over dit akkoord. “Een mijlpaal in onze inspanningen om plastic afval terug te dringen”, noemt ze het.

Minder zwerfafval

Het verbod moet ervoor zorgen dat er minder plastic zwerfafval ontstaat. Dit afval heeft een behoorlijk slechte invloed op het milieu, omdat veel van het wegwerpplastic in de zee terecht komt. Maar liefst 85 procent van al het afval in zee, is plastic. Om daar verandering in te brengen, zal er minder plastic geproduceerd moeten worden. Op dit moment wordt er jaarlijks nog zo’n 250 miljoen ton aan plastic geproduceerd.

Natuurlijk zal niet alleen de consument iets van het minder plastic gebruiken merken, ook de producenten van plastic artikelen zullen hun koersen moeten wijzigen. In het EU-voorstel worden ook de producenten verantwoordelijk gesteld voor de kosten voor de inzameling van plastic.

Verboden plastic artikelen

Vanaf 2021 zullen we dus een stuk minder plastic afval zien rondzwerven. De dingen die we niet meer zullen tegenkomen zijn:

  • wattenstaafjes
  • bestek
  • borden
  • rietjes
  • roerstaafjes
  • ballonstokjes
  • ultralichte plastic zakjes
  • piepschuimen voedsel- en drankverpakkingen

Gelukkig is er voor elk product wel een vervanging te vinden. Op dit moment kun je al veel van deze producten in de winkels vinden die niet van plastic gemaakt zijn, maar van papier of bamboe. Een goede vervanger voor al het onnodige plastic.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.