Zal heel Europa afscheid moeten nemen van plastic wattenstaafjes?

Nu aan het lezen

Zal heel Europa afscheid moeten nemen van plastic wattenstaafjes?

Zal heel Europa afscheid moeten nemen van plastic wattenstaafjes?

We lijken steeds bewuster te worden van wat plastic met de wereld doet. Zo proberen we het bijvoorbeeld te hergebruiken. Maar hoe zit het dan met de plastic artikelen zoals rietjes, wattenstaafjes en zakjes die we slechts één keer gebruiken?

Op 23 mei komt de Europese Commissie met de uitwerking op het verbod op eenmalig gebruik van plastic, maar er is nu al het een en ander uitgelekt. De Belgische krant De Standaard schrijft dat Europa af wil van de plastic producten die maar één keer gebruikt worden. Daarbij wordt gekeken naar de producten die het meest voorkomen. Dat zijn voornamelijk flessen, bekers, rietjes, ballonnen, wattenstaafjes en maaltijd verpakkingen.

Andere opties

Veel van deze producten zijn makkelijk vervangbaar voor afbreekbaar materiaal. In de Verenigde Staten worden de wattenstaafjes al van karton gemaakt, net zoals dat vroeger in de meeste landen gedaan werd. Dit is een stuk makkelijker afbreekbaar en zorgt dus voor minder plastic afval.

Daarnaast kunnen dopjes die nu vaak als apart afval eindigen, aan de flessen vastgemaakt worden. En plastic rietjes kun je gemakkelijk inruilen voor rietjes van bamboe of karton. Of er ook echt een verbod op ballonnen zal komen, blijft nog even de vraag.

Schoonmaakdoekjes

Ook staan schoonmaakdoekjes in de lijst van producten die verbannen moeten worden. Je weet wel, waarmee kindjes hun kleverige handjes weer mee schoon kunnen maken, waar je make-up mee kunt verwijderen, of even over het aanrecht haalt om het weer schoon te maken. In Groot Brittannië zijn deze doekjes voor zo’n 93 procent de oorzaak van verstopte riolen.

Daarnaast bevatten deze doekjes niet-afbreekbaar plastic. De producenten van deze handige doekjes zullen dus met een milieu-vriendelijk alternatief moeten komen. Of wij moeten voortaan zonder deze handige doekjes door het leven moeten gaan.

Voor meer duidelijkheid over deze plannen, zullen we toch echt tot 23 mei moeten wachten.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.