Zomerse dagen zorgen voor overlast in parken: 'ruim je eigen rotzooi op'

Nu aan het lezen

Zomerse dagen zorgen voor overlast in parken: ‘ruim je eigen rotzooi op’

Zomerse dagen zorgen voor overlast in parken: ‘ruim je eigen rotzooi op’

Het is eindelijk weer prachtig weer, warm genoeg om er ook in de avond nog van te kunnen genieten. Het lijkt wel zomer! En wat doe je dan? Juist: je gaat barbecueën of picknicken in het park met je vrienden. Dat zorgt voor een hoop gezelligheid: de drukke parken geven tenslotte het échte zomergevoel. Totdat we de volgende ochtend door het park lopen. Want die rotzooi die hier dan ligt, is niet om aan te zien.

Ruim je eigen troep op

Het is iets wat elk jaar weer terugkomt, en het lijkt ook dat iedereen zich hieraan ergert. Maar waarom gebeurt het dan elke keer weer na een mooie zomeravond? Als we allemaal ons eigen afval gewoon weer meenemen en in de vuilnisbakken gooien, dan zou het probleem zo opgelost moeten zijn. Toch blijkt dat niet het geval.

Aanspreken

In de praktijk is dat toch anders. Het blijkt tenslotte lastig om andere mensen op hun gedrag aan te spreken. RTL sprak met Gytha Heins, die lezingen geeft en leerprocessen ontwerpt over aanspreken. Volgens haar is het heel duidelijk waarom we anderen niet aanspreken op de rommel die zij maken: “We willen empathisch overkomen en aardig gevonden worden, daardoor is het lastig om iemand aan te spreken op zijn of haar gedrag.”

Ze deed drie jaar onderzoek naar aanspreken op gedrag. Zo kwam ze erachter dat het al snel belerend over kan komen, waardoor het vaak niet goed opgevat wordt. Volgens haar kun je daarom beter niet iemand erop aanspreken, maar de situatie bespreken.

Veel gemeentes laten weten er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de troep gewoon opgeruimd kan worden. Zo staan er in drukbezochte parken grote containers waar de bezoekers hun afval kunnen dumpen.

Mocht dat in een park niet het geval zijn, zorg er dan in ieder geval voor dat je de boel netjes bij elkaar houdt of in een plastic tas stopt. En mocht je iemand zien die er vandoor gaat zonder zijn troep op te ruimen: vergeet dan niet dat je hier heus wel iets van kunt zeggen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.