Plastic in Europa wordt verboden: er komen drastische veranderingen

Nu aan het lezen

Plastic in Europa wordt verboden: er komen drastische veranderingen

Plastic in Europa wordt verboden: er komen drastische veranderingen

Er was al iets gelekt over het feit dat de Europese Commissie drastische plannen had voor het gebruik van plastic in Europa. Wattenstaafjes en plastic bekertjes zouden verboden worden. Toch moesten we wachten tot de Europese Commissie zelf met de uitslagen hierover naar buiten kwam. Gisteren was het zo ver. En wat blijkt: er gaan drastische veranderingen komen.

Alle ‘wegwerp’ plastic voorwerpen die vervangen kunnen worden voor iets van milieuvriendelijk materiaal, gaat vervangen worden voor duurzame materialen waar dat mogelijk is. Denk aan wattenstaafjes en rietjes die gemaakt zijn van papier, karton of bamboe.

De voornaamste reden om zoveel mogelijk plastic in de ban te doen, is de plasticsoep in de oceaan. Al het zwerfplastic belandt daar nu, waar ontzettend veel dieren aan doodgaan. Omdat ze het plastic eten, of omdat ze vast komen te zitten in bijvoorbeeld een plastic zakje.

Hoe wordt dit aangepakt?

Nu zijn er nog vrijwilligers stranden aan het schoonmaken om iets van de plasticsoep tegen te houden. Maar de EU wil de verantwoording bij de veroorzakers hiervan leggen, bij de fabrikanten dus. Daarnaast zullen er bewustwordingscampagnes komen.

Om al het plastic in één keer in de ban te doen, is praktisch onmogelijk. Maar door het langzaam in te voeren, worden we bewust van het feit dat we zoveel plastic gebruiken. Plastic bekertjes mogen in de toekomst niet meer, dus daar zullen waarschijnlijk papieren bekertjes voor in de plaats komen.

Extra maatregelen

Binnen zeven jaar moeten alle EU-landen een statiegeldsysteem voor plastic flessen hebben ingevoerd. Het streven is om in 2025 maar liefst 90 procent van de plastic drankflessen te recyclen. Daarnaast heft Brussel een speciale EU-belasting op plastic.

Maar dat is nog niet alles. Want in als er ergens plastic inzit, moet dit vermeld worden op het etiket van het product. Zo zullen er op maandverband, vochtige doekjes en ballonnen vermeld worden hoe slecht het plastic voor het milieu is. Op deze manier worden we nog bewuster gemaakt van de plastic artikelen, en zal daar in de toekomst minder snel voor gekozen worden.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.