Hoe kun je minder plastic verspillen als je op vakantie bent?

Nu aan het lezen

Op vakantie verbruiken we opeens wél veel plastic: hoe verminder je dit?

Op vakantie verbruiken we opeens wél veel plastic: hoe verminder je dit?

De plannen zijn gemaakt: over een paar weken stap jij in het vliegtuig naar je droombestemming. De voorpret is inmiddels begonnen, je weet dat je niet heel lang meer hoeft te werken of naar school moet voordat je optimaal kunt genieten op vakantie.

Mooi weer, een nieuwe stad om te bezoeken of een heerlijk uitgestrekt strand om ultiem te relaxen. Maar natuurlijk ook een nieuwe cultuur om te leren, net als het eten en de gewoontes van de inwoners van het land.

Plastic tasjes-ban

Als je op vakantie bent, kun je je normale leven even helemaal loslaten. Maar sta jij op vakantie weleens stil bij de verschillen tussen je gedrag in het land dat je bezoekt en Nederland, zoals het bewustzijn van het klimaat en milieu?

In Nederland betaal je overal waar je maar komt zo’n 0,25 cent voor een plastic tasje, dat is wettelijk verplicht. De maatregel is ingevoerd om het plastic terug te dringen en zwerfafval te verminderen. Nodig, want in Nederland gebruiken alle consumenten bij elkaar zo’n 3 miljard plastic tasjes. Dat zijn gemiddeld 170 plastic tasjes per persoon per jaar. Een groot deel hiervan belandt in de vuilnisbak, maar een ander deel wordt zwerfafval.

Deze plastic tasjes worden in het buitenland een stuk sneller bij de boodschappen weggegeven dan in Nederland. Maar in vooral Zuid-Europese landen zitten je boodschappen al in zo’n zakje voordat je überhaupt kunt zeggen dat je er geen nodig hebt.

Klimaat

De enorme hoeveelheden plastic in de wereld worden ook veroorzaakt door het kopen van waterflesjes. Alleen in Nederland verbruiken we maar liefst 1,4 miljoen (!) plastic flesjes per jaar. Daar komt bij dat de meeste kleine flesjes steeds vaker in de afvalbak belanden in plaats van gerecycled te worden. En dan zijn we in Nederland vrij bewust van het plastic afval én kunnen we gewoon water uit de kraan drinken. In veel andere landen is dit niet het geval.

Toch zijn we in Europa goed op weg. Zo kondigde de Europese Commissie onlangs aan wegwerpplastic zoals bordjes, bestek en bekertjes te verbieden. Deze nieuwe regels moeten het zwerfafval en de plastic soep doen slinken omdat deze schadelijk is voor mens en natuur.

Zo doe je dat op vakantie

We zijn ons dus steeds bewuster van de negatieve effecten van plastic op het milieu is. Maar het lijkt wel alsof we alles wat we hierover weten plotseling vergeten zijn zodra we de grens over zijn. Raar, want het is niet zo dat jouw beetjes hulp aan het milieu elders niets meer waard zijn.

Nu snappen we dat je op vakantie geen zin hebt om de milieu-activist uit te hangen. Daarom een paar simpele tips om minder plastic te verbruiken als je in het buitenland bent:

1. Neem altijd zelf een tas mee

Doe bijvoorbeeld een katoenen tasje in je normale tas. Mocht je onderweg iets willen kopen, dan ben je in ieder geval voorbereid.

2. Koop groenten en fruit zonder plastic

In de grote supermarkten zijn groenten en fruit vaak plastic verpakt, maar als je naar kleinere winkeltjes gaat, ligt het meestal los. En dan komt dat katoenen tasje dus weer prima van pas.

3. Neem een waterfles mee

In veel Europese landen smaakt het water uit de kraan naar chloor, maar als je dit kookt, verdwijnt de smaak en is het water gewoon te drinken. Kook het water, laat het afkoelen en giet het in je eigen waterfles. Zo heb je voor onderweg in ieder geval wat water.

4. Koop glazen flessen in plaats van plastic

Als je dan toch flinke dorst hebt gekregen onderweg, koop dan een glazen fles in plaats van plastic. En vergeet deze natuurlijk niet in de glasbak te gooien als-ie leeg is.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.