Nog nooit gingen zo weinig mensen naar het buitenland op vakantie

Nu aan het lezen

Nog nooit gingen zo weinig mensen naar het buitenland op vakantie

Nog nooit gingen zo weinig mensen naar het buitenland op vakantie

Vanaf midden maart tot en met mei van dit jaar konden we vrij weinig. Plotseling zat het hele land in een ‘intelligente lockdown’. Werken vanuit huis, weinig andere mensen zien en mogelijkheid meer om de horeca te bezoeken. Maar vooral: niet meer op vakantie. Inmiddels gaan mensen langzaam weer naar het buitenland op vakantie, toch heeft de pandemie ervoor gezorgd dat de cijfers van het aantal Nederlanders dat in het buitenland vakantie viert ‘historisch laag’ zijn.

96 procent

Ten opzichte van 2019 is het aantal mensen dat naar het buitenland op vakantie ging met maar liefst 96 procent (!) gedaald dit jaar. Ook werd er minder vakantie in eigen land gevierd: hierbij daalde de cijfers met 51 procent. Maar dit herstelde gedurende het tweede kwartaal.

Volgens het CBS gingen er in april minder dan 400.000 mensen op vakantie. Dat was 88 procent minder ten opzichte van vorig jaar. De meeste mensen besloten om gewoon thuis te blijven om te wachten op meer zekerheid.

Code oranje

Inmiddels durven mensen het weer wat meer aan om toch wel de koffers te pakken en om naar het buitenland te gaan. Opvallend is dat vooral campers en caravans in trek zijn dit jaar, waarschijnlijk doordat je hiermee de vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt. Mocht een land op code oranje springen, heb je altijd nog de mogelijkheid om ergens anders heen te rijden.

Wat betreft de vliegvakanties naar het buitenland bestaat er nog altijd onzekerheid. Onlangs sprong Griekenland nog van code geel naar code oranje. Grote delen van Frankrijk veranderden van kleur en ook heel Spanje is nog steeds code oranje.

Verzekering

Ben je van plan om zelf op vakantie te gaan, let dan goed op de verzekering die je afsluit. Wanneer je zelf een vlucht boekt, wordt lang niet alles gedekt als het land plotseling op code oranje of rood springt. Het is daarom ook verstandig om een vakantie te boeken via een reisorganisatie. Daarmee is het in de meeste gevallen mogelijk om (kosteloos) de vakantie om te boeken naar een andere locatie, mocht dat nodig zijn.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.