Wonen in een 3D-geprint huis? Binnenkort is het mogelijk in Eindhoven

Nu aan het lezen

Wonen in 3D-geprinte huizen? Binnenkort is het mogelijk in Eindhoven

Wonen in 3D-geprinte huizen? Binnenkort is het mogelijk in Eindhoven

Zo’n tien jaar geleden konden de meeste van ons zich waarschijnlijk niet voorstellen dat er letterlijk producten uit een printer konden rollen. Een aantal jaar later is dat toch echt de realiteit, want met een 3D-printer kun je zo’n beetje alles printen wat je maar wilt. Ook huizen. In Eindhoven zijn ze bezig met het realiseren van bewoonbare, 3D-geprinte huizen.

Het project wordt uitgevoerd door de gemeente Eindhoven en de Technische Universiteit Eindhoven. Zij spreken over een wereldprimeur. Dat is deels waar, want er zijn al eens eerder huizen geprint met een 3D-printer. Alleen waren deze nog nooit eerder bewoonbaar. Hierdoor moeten de huizen aan bepaalde bouwvoorschriften en eisen van bewoners doen, zoals comfort en betaalbaarheid.

Betonnen huizen

Het worden betonnen huizen met ronde vormen en komen te staan in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven. Er zullen vijf huizen komen die na elkaar geproduceerd worden. Zo kunnen eventuele aanpassingen of verbeteringen direct toegepast worden.

Het eerste huis zal uit één verdieping bestaan. Het vijfde huis uit drie verdiepingen en zal daarom ook op locatie gebouwd moeten worden.

Duurzaam wonen

Volgens de makers van de 3D-geprinte huizen is het een bijzondere ontwikkeling in de (woning)bouw. Het is een stuk duurzamer om de huizen met een printer te bouwen en het scheelt een hoop arbeid. Daarnaast kunnen er verschillende soorten vormen makkelijk geprint worden die op de traditionele betonbouw wijze heel arbeidsintensief zou zijn.

De makers van de huizen verwachten dat het eerste huis in 2019 klaar is om verhuurd te worden.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.