Hoe krijg je een briljant idee? - Vance

Nu aan het lezen

Hoe krijg je een briljant idee?

Hoe krijg je een briljant idee?

In de creatieve omgeving van tegenwoordig lijkt het of creatieve ideeën de lucht uit komen vallen. Maar bij onszelf gaat dit een stuk minder vlot. Ben jij toe aan een super briljant idee, maar heb je de inspiratie simpelweg niet? Of het nu om een innovatief product, het vinden van een goede oplossing op een probleem of het maken van een grappige blog gaat, met deze tips komt dat geniale idee vanzelf!

#1 Ga waar je normaal niet gaat

Lekker cliché, maar daardoor niet minder waar. Je moet juist buiten je eigen werkveld en bekende omgeving kijken om de leukste ideeën op te doen. In een te veilige situatie – dus wat je al kent en waar je je prettig voelt – raak je al snel in bepaalde routines en automatismes. Dus ga iets raars doen, neem een andere route naar het werk, poets je tanden met je andere hand. Je kunt het zo gek niet bedenken of er plopt een super-idee in je hoofd.

Mensen die te lui zijn voor onbekende avonturen kunnen ook op het internet een andere weg inslaan. Kijk op sites waar je normaal niet komt of type rare Google-zoektermen in om op de raarste of leukste pagina’s te belanden.

 

i__m_out_of_the_box_by_herryc-d341h9v

#2 Zet druk op je creatieve brein

Stel het bedenken van je geniale plan uit tot het moment daar is dat je het moet hebben. Creativiteit gebeurt in je onbewuste brein en als je ineens iets moet beslissen met enorme tijdsdruk, zul je versteld staan over de ideeën die daar uit komen.

Het risico is wel groot bij dit plan, dus let op dat je dit niet uitvoert bij belangrijke levensbeslissingen. Maar bij je eigen blog of voor een nieuwe creatieve richting kun je het altijd proberen. Spreek met jezelf of een goede vriend een deadline af en roep zo’n half uurtje van tevoren alles wat in je hoofd opkomt. Ga daarvoor gewoon leuke dingen doen of onbelangrijke klusjes afmaken – je brein is ondertussen harder aan het werk dan je denkt.

# 3 Begin helemaal opnieuw

Vaak blijven we hangen in een bestaand idee waar we maar niet uitkomen. Hierdoor kom je vast te zitten. Begin dus even helemaal opnieuw. Pak een leeg blaadje / notitieblok en schrijf alles op wat in je opkomt voor een totaal nieuw idee.

Wat hierbij ook helpt is je bureau helemaal leegmaken van alles wat met andere dingen te maken heeft – een schone lei. Alle propjes, vuiltjes, papiertjes en post-its moeten je werkplek verlaten.

clean-desk-styling

#4 Doe alleen wat je echt leuk vindt

Het klinkt logisch maar vaak forceren mensen hun brein om ideeën te bedenken voor iets waar ze stiekem niet veel zin in hebben. Vind je dat er een nieuwe inrichting moet komen maar zie je er elke keer tegenop om iets te bedenken? Dan zal je dit waarschijnlijk ook niet lukken.

Creativiteit hangt sterk samen met persoonlijke interesses. Als je iets echt leuk vindt en oprecht wilt afkrijgen, dan zal het uiteindelijk ook lukken. Dat geniale idee staat namelijk te springen om naar boven te komen.

Nikki (22) studeert Communicatiewetenschap in Nijmegen en deed daarvoor een minor Journalistiek aan Western University in London, Canada. Ze is geïnteresseerd in fotografie, digitale ontwikkelingen en design.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.