Nu aan het lezen
Op YouTube kun je video’s voor iedere doelgroep vinden. Maar volgens een groep videomakers zorgen de algoritmes van het videoplatform er expres voor dat sommige content minder goed te vinden is dan anderen. Daarom hebben ze moederbedrijf Google en het platform zelf aangeklaagd, schrijft The Washington Post.
Het gaat om een groep LHBT-videomakers, die stellen dat YouTube hun content onderdrukt. Daardoor kunnen ze minder advertenties verkopen en krijgen ze minder abonnees.
Volgens de groep wordt bovendien het beleid van YouTube niet gelijk ingezet. Producenten met een groot publiek worden minder snel afgestraft, zelfs als hun content gemeen is tegenover homoseksuele, lesbische en andere gemeenschappen.
Die discriminatie zit zelfs in het zakelijk model van YouTube, aldus advocaat Peter Obstler van de aanklagers. Hij stelt dat Google en YouTube “ongekende macht” hebben om zelf te kiezen welk beleid ze hanteren voor video’s en “winnaars en verliezers” te kiezen, omdat het paltform “ongeveer 95 procent van de publieke videocommunicatie ter wereld” heeft.
De makers claimen dat de algoritmes van het platform en de menselijke controleurs van de video’s content verwijderen die woorden bevatten die veel voorkomen in de LHBT-gemeenschap. Het gaat dan bijvoorbeeld om woorden als “homo”, “lesbisch” of “biseksueel”.
YouTube zelf ontkent de beschuldigingen en zegt dat zijn beleid niet afgaat op seksuele oriëntatie of genderidentiteit. “Onze systemen beperken video’s niet en halen geen geld weg bij video’s op basis van deze factoren of het opnemen van termen als ‘gay’ of ‘transgender'”, aldus het platform.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.