Nu aan het lezen
Meer dan 160.000 kijkers stemden gisteravond live af op de Facebook-livestream van Mark Rutte. Daarin beantwoordde hij een uur lang diverse kijkersvragen. Die waren er genoeg, niet alleen omdat minister Van der Steur en zijn afhandeling van de bonnetjesaffaire zijn partij deze week opnieuw in verlegenheid bracht, maar ook omdat de VVD maandagochtend een paginagrote brief “aan het volk” liet afdrukken in diverse landelijke kranten:
De brief zorgde de hele dag voor felle discussie op social media, omdat veel mensen het beschouwen als een slimme verkiezingstruc om kiezers bij Wilders weg te lokken met harde woorden. Niet vreemd dus dat de VVD van het moment gebruik maakte om een livechat met de premier op Facebook te initiëren. Overigens chat Rutte wel vaker live via zijn Facebook-pagina, en laat hij weten dat hij ook ná de verkiezingen van plan is om daarmee door te gaan.
De premier nam plaats voor de camera in restaurant Luden in Den Haag waar hij zo te zien net gegeten had. De chat werd geleid door een vrouwelijke moderator aan de andere kant van de camera, die steeds vragen voorlas uit de eindeloze stroom van berichten. Op het hoogtepunt van de stream zaten er ongeveer 3000 mensen gelijktijdig te kijken. Dat Rutte net zoveel voor- als tegenstanders heeft, blijkt wel uit de (dis)likes die de stream ontving tijdens de chat: bijna 2000 likes om 1400 angry faces.
Toch waren het in beeld vaak de negatieve reacties die de boventoon voerden. Veel mensen zijn boos om niet nagekomen beloftes van de premier, zoals de 1000 euro die hij ooit toezegde aan de kiezer. Rutte is echter niet te beroerd om ook op dit soort comments – mits enigszins fatsoenlijk verwoord – te reageren. Op de meme #isditnormaal, die in de chat veelvuldig werd aangehaald, werd niet direct ingehaakt. Ook wel weer begrijpelijk.
Het leek er lange tijd op dat de vragen die Mark Rutte beantwoordde van tevoren zorgvuldig waren afgestemd met de chatmoderator. Zo werd mijn vraag over de toekomst van zelfrijdende auto’s genegeerd, en ook de vraag of we in Nederland ooit een vrouwelijke premier gaan zien (en wie hij hiervoor zelf zou aanbevelen) werd niet gesteld.
Toen ik informeerde naar het gegeven dat we in Nederland meer vrouwelijke rolmodellen nodig hebben, en wat hij daar aan wil bijdragen (politiek een stuk correcter, want vager), werd mijn vraag wél gesteld aan de minister president.
Na de Women’s March in Washington als reactie op de weinig feministische Trump is het onderwerp actueler dan ooit: hoe gaan we ervoor zorgen dat meer vrouwen hun rechten, ambities en idealen najagen door hen meer inspirerende rolmodellen in de maatschappij te geven?
Dat het onderwerp ‘gender equality’ niet erg hoog op de politieke agenda staat in Nederland bleek uit Rutte’s geïmproviseerde antwoord dat nogal afweek van de vraag in kwestie. Binnen zíjn partij kende hij immers tal van uitmuntende vrouwelijke rolmodellen: ministers Hennis-Plasschaert, Schultz van Haegen en Schippers, waarvan de laatstgenoemde de afgelopen kabinetsperiode een enorm moeilijke, maar noodzakelijke kostenreductie in de zorg had weten te bewerkstelligen.
“En ook in de samenleving”, vervolgt de premier. “We hebben natuurlijk heel veel vrouwen die op een ongelooflijke manier de toon zetten. In die zin, is het echt gelijkheid. Gelijkwaardigheid.”
Je hebt helemaal gelijk Mark. Meer vrouwelijke rolmodellen? Wat is dat nou voor gekke vraag. Die hebben we toch al meer dan genoeg? Dus meiden, leg die roze mutsjes maar weer heel gauw terug in de kast. In Nederland is er al echte gelijkheid. Gelijkwaardigheid.
Zelf kijken wat de premier antwoordde op mijn en andere vragen? Het hele gesprek is hier onder terug te kijken. De vraag over vrouwelijke rolmodellen wordt omstreeks minuut 40 gesteld.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.