Nu aan het lezen
In de techwereld zijn vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd. Janneke Niessen wil hier graag iets aan doen. Niessen is ondernemer in de technologie en bedenker van het boek Project Prep. Met dit boek wil ze jonge meiden kennis laten maken met de wereld van programmeren en zo de kansen op een baan in de toekomst vergroten. “Ik wil graag dat ze groot denken, denken in kansen en ze zich realiseren dat veel van de dingen die ze later gaan doen, nu nog niet bestaan.”
“Alle bedrijven worden technologiebedrijven, in hoeverre ze dat niet nu al zijn. Om een (leuke) baan te vinden of zelf een bedrijf te starten, is het van essentieel belang dat je technologie snapt, begrijpt waarom snel groeiende techbedrijven zo snel groeien, het belang van data etcetera. Leren programmeren legt een belangrijke basis voor dat begrip. Je leert creatief en logisch denken, je leert begrijpen hoe technologie werkt.”
“Meisjes zeggen vaak: ‘Ik wil iets creatiefs doen, dus technologie is niks voor mij.’ Dat eerste is prima, want de technologiewereld staat te springen om creatieve mensen. De conclusie die daaruit volgt is niet prima. Het probleem is dat meiden vaak niet zien dat technologie overal en in alles wat ze willen doen, relevant is. We moeten veel beter laten zien hoe en waarom het voor hen ook van belang is.”
“Met het boek wil ik vooral, in de belevingswereld van de jonge meiden, laten zien dat ze voor alles wat ze willen gaan doen kennis van technologie nodig hebben. Dat je niet kunnen zeggen: ‘Dat is toch niks voor mij’, want je komt het ook tegen als je iets creatiefs wilt doen. We hebben bewust voor het onderwerp mode gekozen, omdat dat de interesse heeft van veel jonge meiden en ze zichzelf hierdoor makkelijker in de hoofdpersoon Isabel en de anderen in het boek herkennen.”
“Door meer meiden kennis te laten maken met programmeren en technologie, hoop ik dat ze er anders naar gaan kijken en juist de mogelijkheden zien. Uiteindelijk moet iedereen de keuze maken die bij hem of haar past. Ik wil alleen wel graag weten dat ze snappen waar ze voor kiezen en waar ze nee tegen zeggen. Rolmodellen zijn daarbij heel belangrijk. Met Project Prep hebben we geprobeerd een rolmodel te creëren waar ze zichzelf in herkennen. Ook organiseren we events waarbij ze diverse rolmodellen kunnen ontmoeten zoals bijvoorbeeld tijdens de Project Prep high tea.”
“De reden dat er weinig vrouwen in de techwereld zitten is omdat ze vaak niet zien welke mogelijkheden technologie biedt en waarom het zo relevant is. Het gaat er niet om dat iedereen developer moet worden, maar dat technologie van belang is binnen alle rollen in sales, marketing, product, design, etcetera. Ook worden meiden door hun omgeving vaak niet aangemoedigd en helaas zelfs ontmoedigd.”
Het is eigenlijk vooral voor jongens, maar je kunt wel mee.
“Laatst vertelde iemand mij dat zijn dochter zich aan het oriënteren was op een opleiding en mee wilde met de door school georganiseerde trip naar de TU Delft. Haar docente zei toen: ‘Het is eigenlijk vooral voor jongens, maar je kunt wel mee.’ Dat kan echt absoluut niet! Helaas is dit niet het enige voorbeeld en gebeurt het veel vaker dan we zouden hopen of willen. Bepaalde stereotyperingen die bij ouders en leerkrachten in het hoofd zitten moeten we daarom ook veranderen.”
“We hebben net een infographic uitgegeven waarop je goed kunt zien waar je allemaal kunt leren programmeren online. Daar kun je al ver mee komen. Mocht je echt een studie willen doen dan is computer science een goed idee. Maar feitelijk zou het dus onderdeel moeten zijn van iedere studie aangezien het overal van belang is. Het allerbelangrijkst is om duidelijk te laten zien waarom het relevant is voor wat ze later willen doen. Het meer laten leven in hun belevingswereld, in plaats van in een wereld die veel te ver van ze afstaat.”
“Als we meisjes nu niet motiveren dan hebben in de toekomst een gebrek aan diversiteit in alle lagen van een bedrijf en zeker ook in de top. Die cijfers zijn nu al dramatisch en worden nog slechter als alle bedrijven, techbedrijven worden en vrouwen dat juist links laten liggen. Daarnaast zullen de meeste banen bepaalde technologische skills vereisen. Als vrouwen die skills in mindere mate hebben heeft dat dus impact op hun baankansen en daarmee op hun financiële zelfstandigheid.”
“Ik geloof dat als meiden eerder in aanraking komen met bijvoorbeeld programmeren, er dan betere producten en diensten worden gemaakt. Meerdere onderzoeken laten zien dat gemixte teams betere resultaten behalen op alle vlakken. Aangezien gebruikers van een product divers zijn, is het niet meer dan logisch dat degene achter het product daar een afspiegeling van zijn. Ik las toevallig laatst een verhaal van een team dat een innovatief pashokje had gemaakt met allerlei technische hoogstandjes. Maanden werk was er in gaan zitten. Uiteindelijk was het af en konden de eerste personen het gaan gebruiken. De eerste vrouw die erin stapt zegt: ‘Deze spiegel maakt me dik’. Poef. Al dat maandenlange werk weg. Geen enkele vrouw wil een pashokje gebruiken dat haar dik maakt. Als dit pashokje door een gemixt team was gemaakt, dan was dit waarschijnlijk niet gebeurd.”
“Meiden die kunnen programmeren hebben later veel voordelen. Ze hebben de skills waar werkgevers om zitten te springen en alle mogelijkheden liggen voor ze open om ergens te gaan werken, hun eigen droombaan of bedrijf te creëren. Ik wil graag dat ze groot denken, denken in kansen en ze zich realiseren dat veel van de dingen die ze later gaan doen, nu nog niet bestaan. Dat die basis-skills dus van belang zijn om straks nog alles te kunnen.”
“Ik zie technologie steeds minder als een branche, omdat het echt overal in verweven is. Ik denk dat vrouwen enorme toegevoegde waarde kunnen leveren binnen technologie, vooral ook omdat ze vaak heel creatief zijn. Ik zie een toekomst met enorm veel kansen.”
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.