De mooiste kantoren van Nederland: Coolblue - Vance

Nu aan het lezen

De mooiste kantoren van Nederland: Coolblue

De mooiste kantoren van Nederland: Coolblue

Helpt een mooie omgeving bij het bedenken van creatieve ideeën? Zorgt een lekkere en gezellige lunch voor extra motivatie? En, hoe is het om te werken in een kantoor dat meer lijkt op een speeltuin of museum? Om de proef op de som te nemen gingen wij een kijkje nemen in de mooiste kantoren van Nederland. We geven je elke week een inkijk in deze kantoren zodat je weet hoe het voelt om er te werken. Deze week waren we te gast bij de populairste webwinkel van Nederland: Coolblue in Rotterdam. 

Coolblue-office-Rotterdam-centraal
Foto: Justin Livesey

Alles voor een glimlach

Als je aan Coolblue denkt is de kans groot dat je meteen denkt aan je laatste online aankoop, of het iconische deuntje dat je steevast meefluit bij de radioadvertenties. Ook wij hadden dit deuntje in ons hoofd toen we het gebouw binnen stapten en ontvangen werden door ‘Praatjesmaker’ Dylan en ‘Creatief Geweten’ Joost. Onze eerste reactie toen we de receptie zagen was meteen “cool cool cool”.

We werden hartelijk ontvangen door de receptioniste en onze gastheren, maar ook door de Coolblue’ers in de Gallerij der Groten. “Hier verschijnen alle werknemers die al vijf jaar of langer bij ons werken”, vertelt Joost terwijl we plaatsnemen in de gezellige zetels met bijhorende boekenclub.

coolblue-office-gallerij-der-groten
Foto: Justin Livesey
Coolblue-kantoor-receptie
Foto: Justin Livesey

“Onze slogan is natuurlijk ‘Alles voor een glimlach’ en hoewel de kantoorruimtes er vrij standaard uitzien, wilden we toch de eigenzinnigheid van Coolblue laten merken in het gebouw. Daarom hebben we van alle vergaderruimtes iets speciaal gemaakt, waar je vrolijk van wordt”, zegt Joost wanneer we door het gebouw lopen. En gelijk heeft hij, want bijna bij elke kamer die we passeren moeten we lachen om de inrichting, of het zinnetje op de deur.

Coolblue-office-container
Foto: Justin Livesey
Foto: Justin Livesey
Coolblue-office-je-moeder
Foto: Justin Livesey
Coolblue-office-magazijn
Foto: Marrie Hoogakker
Coolblue-office-mand-korter
Hier moest eigenlijk ‘winkelmand’ komen, maar dat moest korter van Omroep Maxim. | Foto: Marrie Hoogakker
Coolblue-office-pokemon go
Foto: Justin Livesey
Coolblue-office-toilet
Foto: Justin Livesey

Van Café De Dijk tot De Kuip

“Achter iedere kamer zit ook een leuk verhaal”, volgens Joost. “Zo is de eerste kamer die we hebben ontworpen een volledige reconstructie van de plek waar Coolblue bedacht werd, namelijk in Café De Dijk aan tafel 7.” Als deze plek inspirerend genoeg was voor de oprichters om Coolblue te bedenken, moet het ook de werknemers kunnen helpen tijdens het vergaderen, redeneer ik.

Joost bevestigt dat en gaat verder: “We willen zo ook tonen waar we als bedrijf vandaan komen. De kamers ernaast zijn bijvoorbeeld reconstructies van het allereerste kantoor van de founders, toen nog in de vorm van een studentenkamer.”

Coolblue-office-cafe-de-dijk
Foto: Justin Livesey
Coolblue-office-libellenstraat
Foto: Justin Livesey

Maar het hoeft niet per se over de geschiedenis van Coolblue te gaan om te passen in het kantoor. Zo waren wij bijvoorbeeld onder de indruk van de oude fotografie en elektronicawinkels. “Het is leuk om te zien hoe deze winkels er vroeger uitzagen en even terug te gaan in de tijd”, zegt Dylan. Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook drie kleine vergaderruimtes die eruit zien als een vrachtschip.

“Met de komst van HAL als vierde aandeelhouder van Coolblue moest er natuurlijk wel een boot komen. Omdat ie wat groot was hebben we ‘m verdeeld over 3 losse kamertjes. De haven van Rotterdam werd mooi vastgelegd door onze eigen Coolblue-fotograaf Marrie Hoogakker. De boot is aangemeerd naast de afdeling Recruitment, waar een hele hoop nieuwe collega’s met Coolblue in het bootje stappen”, legt Joost uit.

Coolblue-office-hardware shop
Foto: Justin Livesey
Coolblue-office-
Foto: Justin Livesey

“Eén van mijn favoriete ruimtes is De Kuip.”, vertelt Joost. “Niet omdat ik zo van voetbal houd, maar omdat je hier echt het gevoel krijgt dat je in De Kuip zit als supporter van Feyenoord. Daarbij krijg je echt een fijn gevoel in deze kamer en ziet ie er ook anders uit dan je ooit hebt gezien met echte stoeltjes uit De Kuip.”

Coolblue-de kuip-Feyenoord
Foto: Marrie Hoogakker
Coolblue-de kuip-Feyenoord
Foto: Marrie Hoogakker

Eigenzinnige vrienden

Een vraag die al heel de rondleiding lang op mijn lippen brandt, is hoe je in godsnaam op al die ideeën komt om deze kamers te bedenken en te maken. “Ik bedenk die ideeën heus niet allemaal zelf hoor. Daarvoor vragen we meestal raad bij Coolblue’ers via een online brainstormsessie. Elke Coolblue’er beschikt over die eigenzinnigheid en durft die ook te delen omdat”, antwoordt Joost.

Die vriendencultuur bij Coolblue komt ook terug in evenementen zoals de bier-en-bordspellen-middag en één van de kantines, die ontworpen is zoals ‘Central Perk’, de koffiebar waar ‘Friends‘ werd opgenomen.

Coolblue-office-Friends-central-perk
Foto: Justin Livesey

Hét toppunt van de vriendencultuur zien we echter terug in hun klantenbehandeling. Klanten worden namelijk ook behandeld als vrienden en mogen dus ook suggesties geven bij het ontwerpen van een nieuwe vergaderruimte. Dit gebeurt bijvoorbeeld in een Facebook-livestream, met de kattenkamer als beste resultaat.

Coolblue-office-kattenkamer
Foto: Justin Livesey

Jeugddromen die uitkomen

Geef toe dat iedereen vroeger als kind droomde om al spelend oud te kunnen worden. Bij Coolblue komt deze droom ook letterlijk uit, want tijdens de dagelijkse sleur kan je altijd even in de Lego-kamer of ballenbakkamer ontspannen terwijl je toch aan het werk bent.

Of in het geval van de CEO, Pieter Zwart -die er vroeger van droomde om archeoloog te worden- kun je werken in een kantoor vol met archeologische vondsten. In het geval van mijn collega en fotograaf, Justin Livesey is dat in een kamer die gewijd is aan de oude game ‘Portal’.

Coolblue-office-kinderkamer
Foto: Justin Livesey
Coolblue-office-eindbaaskamer
Het kantoor van ‘eindbaas’ Pieter Zwart. | Foto: Justin Livesey
Coolblue-office-portal
Foto: Justin Livesey
Coolblue-office-Portal
Foto: Justin Livesey
Coolblue-office-ontspanning
Foto: Justin Livesey

Meld je aan voor de nieuwsbrief.