Nu aan het lezen
Hoewel we vroeger misschien nog met een boek onder de dekens lagen te lezen, liggen de kinderen van nu gewoon met een tablet of smartphone in bed. Boeken zijn niet echt meer van deze tijd. En dat is zonde, vinden de Onderwijsraad en de Raad voor Cultuur. Dat is dan ook de reden dat zij een oproep hebben gedaan aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
De partijen roepen bibliotheken, scholen, ouders en kinderdagverblijven op om samen te werken. Aan de overheid wordt gevraagd naar een investering in een samenhangend leesbeleid.
Omdat er zo weinig gelezen wordt door kinderen, heeft maar liefst één op de vijf 14-jarige een leesachterstand. Dat zorgt ervoor dat zij op laaggeletterd kunnen worden als zij volwassen zijn. Door kinderen meer te laten lezen, kan dit probleem voorkomen worden.
Daarnaast leer je ook nog eens ontzettend veel van: je woordenschat wordt vergroot, je fantasie wordt geprikkeld en je taal verbeterd. Daarnaast kun je kritischer worden en kunnen er sneller verbanden worden gelegd.
Edith Hooge, voorzitter van de Onderwijsraad, heeft wel een verklaring voor de leesachterstand van de kinderen. “De afgelopen jaren is er ontzettend bezuinigd op bibliotheken. En op scholen wordt veel aandacht besteed aan techniek, ict en technische taal, maar veel minder voor lezen uit boeken.” Dit is dan ook precies de reden waarom zij hier aandacht voor wil.
Hoewel je veel plezier uit het lezen van een boek kunt halen, zien de kinderen dit niet zo, blijkt uit internationaal onderzoek. Uit dat onderzoek wordt ook nog eens duidelijk dat vooral de Nederlandse kinderen er niet van houden. Op scholen wordt vooral aandacht besteed aan het leren lezen, maar minder aan het plezier dat hieruit gehaald kan worden.
Volgens Hooge is het vooral belangrijk om jongeren weer met plezier te laten lezen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.