Ook vrouwen in Saoedi-Arabië mogen nu stemmen - Vance

Nu aan het lezen

Ook vrouwen in Saoedi-Arabië mogen nu stemmen

Ook vrouwen in Saoedi-Arabië mogen nu stemmen

Afgelopen zaterdag, 12 december 2015, was de eerste dag in de geschiedenis dat Saoedi-Arabische vrouwen mochten stemmen. Eindelijk! Dit betekent dat alleen Vaticaanstad nog overblijft als land waarin vrouwen geen stemrecht hebben.

In september 2011 verkondigde de toenmalige koning Abdullah al dat vrouwen het recht zouden krijgen om te stemmen en zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen. Dit plan is helaas vreselijk uitgelopen, maar nu was het dan toch zover. Het is een belangrijke stap voor vrouwen in Saoedi-Arabië richting gelijkheid, hoewel er nog een lange weg te gaan is. Vrouwen mogen niet zelf met de auto naar het stemhokje rijden. Als ze zichzelf kandidaat stellen voor de verkiezingen moet dit wel aan de zij van een mannelijke woordvoerder, aangezien het strikt verboden is voor de vrouwen om zelf in een kamer vol mannen te zijn. Daarnaast mogen ze geen kleren of make-up dragen die met hun schoonheid “pronkt”, mogen ze niet vrij aan sporten meedoen of zelfs de Cosmopolitan lezen, aangezien dit valt onder de categorie ‘ongecensureerde modetijdschriften’.

Van de ruim 6140 kandidaten, zijn er 865 vrouwelijk. Het is belangrijk dat vrouwen zich strikt aan de regels houden rondom het vrouw-zijn, anders kunnen zij gebannen worden van de verkiezingen. Kandidate Loujain Hathloul werd geëlimineerd omdat zij een poging had gedaan om zelf te rijden. Hierna was alleen een simpele “Ik ben geëlimineerd als kandidaat van de gemeentelijke verkiezingen” op haar Twitter te zien.

Nikki (22) studeert Communicatiewetenschap in Nijmegen en deed daarvoor een minor Journalistiek aan Western University in London, Canada. Ze is geïnteresseerd in fotografie, digitale ontwikkelingen en design.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.