#papadag is trending dankzij Jesse Klaver en dit zijn de reacties

Nu aan het lezen

#papadag is trending dankzij Jesse Klaver en dit zijn de reacties

#papadag is trending dankzij Jesse Klaver en dit zijn de reacties

Nimmer was een term zo omstreden als papadag: een informele benaming voor verlengd ouderschapverlof, een dag waarop de vader de zorg voor zijn koter(s) op zich neemt.

‘Vroeger’, toen vrouwen veelal de zorg van de kinderen op zich namen, was het een uitzondering; vaders die boterhammen smeerden en in de weer waren met snoetdoeken. Tegenwoordig vinden we het frappant als de man minder voor het kind zorgt dan de vrouw.

Trending topic

Dat Jesse Klaver (GroenLinks) liet weten vrijdagen graag aan zijn kinderen te besteden in plaats van aan het formatieproces, wordt echter ook niet onder iedereen geaccepteerd.

In een brief naar alle GroenLinks-leden liet Klaver weten het fijn te vinden, zijn afspraak met de andere partijen. Op vrijdag is hij het liefst bij zijn kinderen. ‘Zeker als het zulk lekker weer is. Na het weekend gaan we dan met nieuwe energie weer verder,’ schrijft Klaver.

Het feit dat zijn keuze onder #papadag trending topic is, stipt meerdere dingen aan.

Omstreden

Hoewel Klaver zelf het woord papadag niet één keer in de mond neemt, vinden mensen de term  die veelal door de media wordt gehanteerd, achterhaald. Ouderwets vinden ze, en: ‘Er is toch ook geen mama-dag?’.

Ook valt het feit dat naast overheden, woningcorporaties en hoger onderwijsinstellingen ook politici niet meer op vrijdag werken niet bij iedereen in goede aarde. Maar de grootste verdeeldheid barste los zodra Klaver kenbaar maakte actief voor zijn kinderen te willen zorgen – ja, zélfs als fractievoorzitter van GroenLinks.

Reacties

Een blik op Twitter bewijst dat zowel de term ‘papadag’ als de daadwerkelijke day off duty voor Klaver en zijn gezin veel losmaken. Een greep uit de reacties.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.