Nu aan het lezen
Hormonale anticonceptie wordt steeds minder populair, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kerngetallen. Zo is het aantal gebruikers in 2017 gedaald met 8,5 procent ten opzichte van 2015. Volgens hen zijn het vooral twintigers die stoppen met de pil. Steeds vaker lezen we ook over ‘ontpillen’, waarbij vrouwen hun (vaak negatieve) ervaringen met dit anticonceptiemiddel delen.
Maar er wordt niet alleen gestopt met het gebruiken van de pil. De cijfers zijn gebaseerd op alle hormonale anticonceptiemiddelen. Naast de pil zijn dit bijvoorbeeld ook de Nuvaring, hormoonpsiralen, prikpillen of een staafje in de bovenarm: de Implanon.
Vooral in de leeftijdscategorie van 21 tot 31 jaar zijn vrouwen gestopt met het gebruiken van hormonale anticonceptie. In 2015 waren er nog 640 op de 1000 vrouwen deze soort anticonceptie. In 2017 was dit gedaald naar 570.
Alhoewel het gaat om alle hormonale anticonceptie, is er vooral een daling te zien in het aantal pilgebruikers. Waarom het gebruik van de pil zo afneemt, komt niet in het onderzoek naar voren. Maar als je online een beetje rondsnuffelt, kun je al snel tot een oordeel komen.
Veel vrouwen geven namelijk aan dat hun hormoonhuishouden in de war is geschopt door het gebruik van de pil. Daarnaast zijn er ook aardig wat alternatieven op de pil. Zoals een spiraal (zonder hormonen). Maar je kunt bijvoorbeeld ook al gebruik maken van een app, zoals Natural Cycles.
Daarnaast kan het gebruik van anticonceptie meer gevolgen hebben, ook psychisch. Zo kan het stress veroorzaken, omdat er nogal een druk gelegd wordt op de vrouwen om niet zwanger te worden.
Maar onlangs schreven we ook al over de nieuwe stap in het ontwikkelen van de mannenpil. Of deze er echt gaat komen, blijft nog even de vraag. Maar dit kan er wel voor zorgen dat de stress voor vrouwen minder wordt. Omdat er dan twee mensen verantwoordelijk zijn voor een eventuele zwangerschap.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.