Nu aan het lezen
Eten weggooien is natuurlijk ontzettend zonde, zeker als blijkt dat het eigenlijk nog gewoon houdbaar was. Gelukkig verspillen we ook veel minder voedsel dan voorheen. De voedselverspilling nam in de afgelopen jaren namelijk met 14 kilo per persoon af, meldt het AD. En toch gooien we nog teveel weg.
Waar we in 2010 nog gemiddeld 48 kilo per persoon per jaar aan eten verspilden, is dat nu nog 34 kilo. Dat is een daling van maar liefst 29 procent, en dus een flinke stijgende lijn in ons gedrag. Maar 34 kilo is natuurlijk nog steeds veel te veel eten dat onterecht in de prullenbak beland. Daarom gaat vanaf morgen de Verspillingsvrije Week van de Stichting Samen Tegen Verspilling van start. Het doel: om voedselverspilling in 2030 in ieder geval te halveren.
Maar waarom belandt er dan zoveel eten in de prullenbak? De Stichting Samen Tegen Verspilling geeft tegenover het AD een duidelijke verklaring: Nederlanders kopen veel te veel in en koken te grote porties. En dat is een groot probleem, want al dat verspilde eten zorgt voor flink meer CO2-uitstoot. Het zou zelfs om 500 kilo CO2 per persoon per jaar zijn. Bovendien is het niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Eten wat je niet opeet, kost je immers geld.
Gelukkig kun je diverse dingen doen om te voorkomen dat je eten weggooit. De Stichting Samen Tegen Verspilling geeft op zijn site zes tips waarmee jij kunt zorgen dat je veel minder eten verspild. Eén tip is vrij simpel: kook niet teveel, maar op maat. Bedenk dus van tevoren of je alleen eet of met anderen, en hoeveel je dan nodig hebt. Een tweede tip sluit daar dan ook direct op aan: maak een planning en een boodschappenlijstje. Zo koop je niet teveel.
Het Voedingscentrum kan bij deze twee tips bijvoorbeeld goed helpen. Zij hebben een tool waarmee je kunt zien hoeveel en wat je per dag kunt eten volgens de Schijf van Vijf, en je krijgt ook direct tien voorbeelden van dagmenu’s. Zo maak je niet teveel én hoef je niet na te denken over wat je vanavond gaat eten. Maak je toch teveel? Zorg dan dat je weet waar je eten het beste kunt bewaren, zodat je er later nog nog een keer van kunt genieten.
De Stichting Samen Tegen Verspilling raadt verder aan om je voorraad te checken en te kijken wat er als eerste op moet. De Tenminste Houdbaar Tot-datum is daarbij belangrijk: die vertelt je tot wanneer producten in ieder geval niet bederven. Maar ook nadat die datum verlopen is, kun je het eten vaak nog eten. Dus ruik er even aan, kijk er goed naar of proef even: voor hetzelfde geld eet je vanavond die bloemkool alsnog! En tot slot: zet je koelkast op 4 graden Celsius. Dan blijft je eten het langste lekker.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.