Tech Thursday: Hoe kan ik openbaar wifi veilig gebruiken?

Nu aan het lezen

Hoe kan ik openbaar wifi veilig gebruiken?

Hoe kan ik openbaar wifi veilig gebruiken?

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

In Nederland zijn er meer dan 2 miljoen plekken waar je gratis het internet op kunt, veelal via openbare wifinetwerken. Dat blijkt uit cijfers van de Consumentenbond. Handig natuurlijk, maar kun je daar wel veilig gebruik van maken?

Openbaar wifi is niet veilig?

Is openbare wifi niet veilig dan? Het antwoord is nee. Eén probleem is bijvoorbeeld dat veel openbare wifi-netwerken niet beveiligd zijn met een wachtwoord. Daardoor is het dataverkeer dat er overheen gaat niet versleuteld.

Dat is gevaarlijk, want een andere gebruiker op het netwerk kan dan speciale software inzetten om je af te luisteren. In feite betekent dat dat een hacker zich tussen jou en het verbindingspunt kan positioneren. Je praat dan niet direct met de hotspot, maar stuurt je informatie naar de hacker.

Vul jij dan bijvoorbeeld je bankgegevens in bij het internetbankieren, dan ziet die hacker dat ook. Hetzelfde geldt voor e-mails, je DigiD en allerlei andere gevoelige informatie. Dat is gevaarlijk, want als een hacker je inlognaam en wachtwoord heeft van je internetbankieren, kan hij dus ook bij je bankgegevens.

Hacken-openbaar-wifi

Nu zijn er ook openbare wifi-netwerken die wel met een wachtwoord beveiligd zijn. Dat lijkt veiliger, maar dat hoeft het niet te zijn. Werken alle gebruikers namelijk met hetzelfde wachtwoord, dan kan een hacker ook met dat wachtwoord inloggen en het verkeer alsnog onderscheppen.

Hoe bescherm ik mezelf?

Openbaar wifi is dus best gevaarlijk, aangezien hackers allerlei gegevens kunnen onderscheppen. Maar als je er toch gebruik van wilt maken, kun je een aantal stappen ondernemen om jezelf te beschermen.

Allereerst is het belangrijk om goed op te letten naar wat voor soort websites je gaat. Veel websites waar je moet inloggen zijn beveiligd met een https://-verbinding, die je kunt herkennen aan een slotje in je URL-balk. Bij dit soort verbindingen worden je gegevens versleuteld. Daardoor kan een ander ze niet zomaar inzien.

Een tweede tip is het gebruiken van een virtueel particulier netwerk (VPN). Een dergelijke dienst maakt een digitale tunnel waar jouw dataverkeer doorheen geleid wordt. Daardoor kan een ander niet zien wat jij op het internet doet. Enige nadeel is wel dat je internetverbinding er iets langzamer van wordt.

Er zijn diverse VPN-diensten in de wereld, bijvoorbeeld NordVPN of Freedome. Daar moet je een paar euro per maand voor betalen. Gratis VPN-diensten zijn niet aan te raden, omdat die veelal privé-informatie blijken te verkopen.

Andere tips

Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen waar je rekening mee kunt houden. Zo is het goed om nooit te internetbankieren of gevoelige gegevens in te vullen op een website als je op openbaar wifi zit. Ook als je op een https-verbinding zit.

Reden is dat die verbinding wel beveiligd is, maar dat hackers constant nieuwe manieren vinden om die gegevens te onderscheppen. Het is dus beter om dit soort gegevens alleen in te vullen als je op je eigen mobiele netwerk zit, of op een beveiligd wifi-netwerk in je huis of bij vrienden.

Dat betekent ook dat het niet verstandig is om online te gaan winkelen op openbaar wifi. Zodra je namelijk af wilt rekenen, moet je je persoonlijke informatie invullen en eventueel internetbankieren.

Webshop

Maar de beste tip die ik je kan geven, is om gewoon geen gebruik te maken van openbaar wifi. Je eigen mobiele internet is vele malen veiliger en bovendien altijd en overal beschikbaar. En als je dat niet hebt, is het misschien beter om even te wachten tot je thuis bent voordat je je appjes weer checkt.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.