Wat is plan B van #ZML nu ze van Facebook af zijn?

Nu aan het lezen

Wat is plan B van #ZML nu ze van Facebook af zijn?

Wat is plan B van #ZML nu ze van Facebook af zijn?

Arjen Lubach beloofde zondag tijdens zijn uitzending van Zondag met Lubach (#ZML) om zijn Facebook-account op te heffen. Dat zou hij gisterenavond om 20.00 uur doen. En hij hield zich aan zijn woord: het account is weg. Maar wat is plan B? Want op Facebook had Lubach wel ontzettend veel volgers.

Lubach had gisteren zelf nog ongeveer 140.000 volgers. Zijn programma had er maar liefst 364.000. En dat is nu dus allemaal weg, aangezien Lubach zijn account verwijderd heeft.

Vervelend, Facebook was voor hem wat betreft bereik het belangrijkste. Op YouTube trok het filmpje ‘America First, The Netherlands Second’ bijvoorbeeld de helft minder kijkers dan op Facebook. Dus wat gaan ze nu dus? Stan van Engelen, hoofdredacteur televisie van de VPRO, geeft tegenover de Volkskrant antwoord op die vraag.

“We zullen hard op zoek moeten naar alternatieven, want voor zover ik weet is er geen plan-B”, aldus Van Engelen. “Naast de bestaande kanalen hebben we de ZML-nieuwsbrief nog. Die is best groot, dat vind ik zelf een fijne manier om op de hoogte te blijven.”

Van Engelen is er echter wel van overtuigd dat mensen het volgende seizoen wel weer weten te vinden, online en op NPO 3. “Maar toch, dit rigoureuze besluit dwingt ons nieuwe ideeën te bedenken. Dat kun je wel overlaten aan de makers van Zondag met Lubach, ze hebben eerder bewezen dat ze heel creatief zijn.”

Een derde weg

Gisterenavond hadden ruim 30.000 mensen zich aangemeld voor het evenement “Bye Bye Facebook” van #ZML. Volgens een steekproef van NU.nl deden er uiteindelijk ruim 10.000 Nederlanders écht mee: zij verwijderden of deactiveerden hun account.

Van ruim 8.200 van de aanmelders controleerde NU.nl of het profiel donderdagochtend nog bestond. Dit bleek bij meer dan 2.800 profielen niet het geval. Reken je dat om naar de ruim 30.000 aanmelders, dan kom je dus uit op ruim 10.000 verwijderde accounts.

Overigens zijn er in Nederland 9,7 miljoen Facebook-gebruikers.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.