Smartphoneverslaving neemt toe: ongecontroleerd swipen écht probleem

Nu aan het lezen

Smartphoneverslaving neemt toe: ongecontroleerd swipen écht een probleem

Smartphoneverslaving neemt toe: ongecontroleerd swipen écht een probleem

Veel Nederlanders zijn zo geobsedeerd door social media dat het een belemmering vormt voor hun normale leven, dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau IVO. Smartphone/social media-verslaafden kampen met uiteenlopende klachten. Ze verliezen bijvoorbeeld hun vrienden uit de ‘echte wereld’ of lijden aan slapeloosheid.

Er moet een erkende behandeling komen voor een socialemedia-verslaving, zeggen experts. Meer en meer patiënten kloppen met dit probleem aan bij verslavingsklinieken maar ze worden niet behandeld: social mediaverslaving is nog geen erkende ziekte.

Zo verslaafd mogelijk

Niet iedereen die social media veel gebruikt is er ook aan verslaafd, zegt verslavingsexpert en bestseller auteur Nir Eyal (Hooked). Veel mensen ontwikkelen wel een zekere afhankelijkheid van hun smartphone. Per dag checken we gemiddeld zo’n 47 keer onze smartphone. Desondanks is het gros van de mensen nog altijd in staat te kunnen stoppen wanneer ze willen.

Nir Eyal is gespecialiseerd in de verslavende werking van apparaten en vergelijkt de principes met die van drank en drugs. De bedrijven achter het product hebben als enige doel je zo verslaafd mogelijk te maken én houden. Dit is wat je zelf kan doen als je het heft in eigen handen wilt nemen, aldus Eyal.

1. Notificaties

Verander je notificatie-instellingen. Neem 15 minuten de tijd en zorg ervoor dat de appmaker niet naar eigen gelang jou zaken toestuurt waar je op dat moment helemaal niet op zit te wachten

2. Slaap niet met je smartphone

Laadt hem niet in je bed op en leg hem in een andere kamer. Koop een ouderwetse wekker. Je krijgt meer slaap én meer seks.

3. Gebruik focusapps voor je browser

Wees je eigen beschermer en verwijder Twitter en Facebook van je telefoon. Wil je naar de app? Zorg er dan voor dat je ervoor moet werken. Ga naar de browserversie en schakel een focus-app in zodat je bij te lange tijdsbesteding eruit wordt geknikkerd.

4. Stop met gewoonten die niet goed voor je zijn

Verberg een app en verstop het zodat het moeilijker wordt hier eindeloos in te gaan lopen zoeken, swipen en scrollen.

5. Triggervrije omgeving

YouTube zet bewust triggers aan de zijkant in de vorm van ‘aanbevolen video’s’ Een stukje klantgerichte service, sure. Maar dat betekent ook eindeloos scrollen. Die video’s kun je verwijderen met de gratis Chrome-extensie ‘YouTubeDF’.

6. Koop techniek die tegen techniek vecht

Laat de techniek voor je werken. Denk aan apps als pocket points of freedom en stap af van je geloof dat apps alles bepalen. Als je gelooft dat je niks kan doen, is het moeilijker van je verslaving te komen. We hebben zelf de macht te disconnecten. Nir: “Vraag jezelf af: dient technologie mij of ben ik goed voor technologie?”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.