Nu aan het lezen
Er kleven weinig nadelen aan pizza, behalve dat het mateloos frustrerend is als je er op moet wachten. Hangry (mix van honger en boosheid) is een fenomeen haast gemaakt voor het moment waarop je met vrienden denkt snel iets te kunnen verorberen, maar minstens een uur knorrend moet wachten op een koud geworden lap deeg.
Pizzaketens zijn zich bewust van het feit dat mensenhanden maar zoveel pizza’s kunnen produceren en bezorgen tijdens rush-hour: gedurende sportwedstrijden, regen of een onverwachte midnight snack-attack. Ze lopen simpelweg inkomsten mis als potentiële klanten afhaken.
In Californië, slechts een paar honderd meter van Google, is een nieuwe pizzawinkel die al je first world problems oplost. In plaats van mensenhanden die in de weer zijn met tomatensaus, kappertjes en mozzarella, heeft Zume Pizza robots en algoritmes ‘in dienst’. En oké, één iemand die de bodems voorziet van beleg en van de ‘delivery truck’ naar de deur loopt en aanbelt.
Elke wagen bevat 56 mini-ovens. Zodra een klant een bestelling plaatst in de app, gaat in de Zume fabriek een team van voornamelijk robots aan de slag met de pizza’s. Daar wordt de pizza deels ongebakken of gebakken belegd en gebakken in de eigen oven.
Het enige wat de vrachtwagen met de ovens nodig heeft is één menselijke werknemer: om te rijden, te snijden en aan te bellen zodra je pizza klaar is.
In 2015 richtten vrienden Julia Collins en Alex Garden dit stukje culi-innovatie op. Ze wilden betere kant-en-klare bezorgpizza voor een lage prijs door het proces te stroomlijnen met technologie, niet door nog meer kunstmatige toevoegingen.
En als klanten ver genoeg leefden waardoor ze alleen konden rekenen op koude pizza, dan zou een nieuwe hightech bezorgwagen uitkomst kunnen bieden door de pizza’s on the road te bakken.
Het geld dat Zume bespaart door geen personeel in dienst te hebben, zegt het te steken in lokaal verbouwde ingrediënten. Volgens een verslag van NPR is het resultaat een seizoensgebonden menukaart die een prima pizza oplevert.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.