Een vibrator sturen uit protest tegen Trumpcare is wat we nodig hadden

Nu aan het lezen

Je kunt nu een vibrator sturen naar de vrouwonvriendelijke politici van Trump

Je kunt nu een vibrator sturen naar de vrouwonvriendelijke politici van Trump

Een menselijke keten van protesteerders domineerde dinsdag het Amerikaanse nieuws. Rondom het Witte Huis verzamelden tegenstanders van het Republikeinse gezondheidsplan dat Obamacare grondig moet hervormen.

De negatieve gevolgen voor Amerikaanse burgers met recht op gezondheidszorg zijn groot, waarschuwen critici. Non-profitorganisaties die tot dan toe overheidsgeld ontvingen voor hun werkzaamheden, rammelen aan de deuren.

De bekendste organisatie die de dupe is van het nieuwe beleid onder president Trump is Planned Parenthood. Het organiseerde mede het protest waardoor talloze vrouwen de straat op gingen en streden voor prenatale zorg.

‘Babymachines’

De organisatie moet binnenkort vier klinieken in één staat sluiten vanwege de budgettaire kortingen. Protestanten scandeerden leuzen als ‘dit is hoe democratie eruitziet’ en droegen spandoeken met daarop ‘schaam je’. Als onderdeel van de actie droegen protesteerders een outfit die doet denken aan de personages uit Netflix-serie ‘The Handmaid’s Tale’, nog niet uitgezonden in Nederland.

Deze populaire serie is gebaseerd op de gelijknamige dystopische roman uit 1984, waarin vrouwen seks- en babymachines zijn. Hoofdpersonage Offred moet hierin zwijgen, mag niet lezen en draagt een rood gewaad en een witte kap op haar hoofd zodat ze alleen kan zien wat voor haar ligt.

Bijzonder akelig en relevant in het Trumptijdperk, schrijven critici.

Naast vermommingen en spandoeken is er nog een vorm van protest die ons bijzonder aanspreekt; één met humor en waar iedereen ter wereld aan kan meedoen.

Vibrator

Unbound is een bedrijf voor ‘sexy toys’ en sinds kort politiek actief. Het bedrijf startte een actie waarmee wereldwijd mensen die solidair zijn met gezondheidszorg en vrouwenrechten geld kunnen doneren op ludieke wijze.

Bezorgde burgers kunnen hun favoriete Amerikaanse politicus de vibrator opsturen waar hij klaarblijkelijk behoefte aan heeft. Elk speeltje kost 15 dollar en 75 procent van alle opbrengsten worden gedoneerd aan Planned Parenthood.

Witte mannen

Het initiatief heet ‘Vibes for Congress’ en belooft een signaal af te geven dat met vrouwelijke seksuele gezondheid en welzijn niet mag worden gesjoemeld. Om de boodschap over te dragen, bevat elke vibrator op weg naar Capitol Hill een informatiepamflet die de boodschap ook op minder expliciete wijze verwoordt.

Oprichter van Unbound is Polly Rodriguez, voormalig politicus. Ze zegt tegen ELLE te strijden voor vrouwen wiens lot op dit moment wordt bepaald door ‘witte mannen’. Naar wie je de vibrator stuurt, maakt volgens Rodriguez niet uit: ‘Zo veel mensen kunnen hem gebruiken’, aldus de activiste.

Maar ze heeft wel een paar voorkeuren: allereerst Mitch McConnel, dan de aartsconservatieve Ted Cruz en Ted Ryan. Was je nog op zoek naar een goed doel om te steunen dit jaar? We hebben alvast een kandidaat gevonden…

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.