In deze vier situaties komt je uitstelgedrag goed van pas

Nu aan het lezen

In deze vier situaties komt je uitstelgedrag goed van pas

In deze vier situaties komt je uitstelgedrag goed van pas

Een hele dag verspillen aan één taak, het oneindige zoeken naar afleiding tot een deadline je tot halt roept: ik verafschuw mijn uitstelgedrag, althans tot voor kort.

In een wereld waarin je wordt geprezen als je veel, snel en effectief werkt, is lummelen tot de deadline (en dan keihard stressen) niets om trots op te zijn. Toch zijn er flink wat artikelen die niet alleen vertellen hoe je het moet verslaan, maar juist moet omarmen: creativiteit heeft zelfs baat bij een beetje uitstellen.

giphy-1

Voordeel

Productiviteitsgoeroe Paula Rizzo beschrijft op Entrepreneur de reacties die ze krijgt als mensen horen wat haar beroep is én de eigenschappen heeft van een doorgewinterde uitsteller. Mensen vinden het maar raar.

“Ik denk dat de twee hand in hand gaan. Ik moet meer georganiseerd zijn om ervoor te zorgen dat mijn uitstelkant niet de overhand krijgt. Maar uitstellen is niet altijd slecht. Er zijn momenten waarop het juist kan lonen om iets op het laatste moment te doen.”

Dit zijn wat van de taken die je kan doen als je een uitsteller bent – aan het einde van de dag, vlak voor een deadline.

 

1. Creatief schrijven

Wanneer het aankomt op het schrijven van een artikel of blogpost, duurt het langer als ik meer tijd heb. Schrijven is een van die taken die zich aanpast aan de tijd die je ervoor vrijmaakt.

giphy-2

 

Net als Rizzo heb ik als ik een hele dag de tijd heb om een artikel te schrijven, enorme moeite met het vinden van de perfecte eerste zin. Maar als ik wacht tot later op de dag, dwingt het me effectief te werken en in de juiste creatieve sfeer te komen. “Zorg er alleen voor dat je genoeg tijd hebt voor een edit.”

2. Het maken van lastige, persoonlijke keuzes

Rizzo heeft gehoord dat wanneer je niet kan beslissen over iets, je een muntje op zou moeten gooien. “Het gaat er niet om dat daarmee voor jou iets wordt beslist, maar omdat de seconde waarop het muntje de lucht in vliegt je je realiseert wat je echte wilde.”

200

Met andere woorden: als we tijd hebben om een lastig besluit te nemen, kunnen we het ons permitteren ons onderbuikgevoel in twijfel te trekken. Wachten op het laatste moment om een beslissing te nemen, zorgt er voor dat je dit meer instinctief doet in plaats van op basis van een lijst met voors- en tegens.

3. Als je met anderen samenwerkt

Op uitstelgedrag na, is niets meer frustrerend dan een wanneer je klaar bent met iets en het te moeten aanpassen omdat iemand met wie je samenwerkt niet tevreden is met het project of opeens een ander leuk idee heeft. In elk zakelijke proces kan je verwachten dat er een aantal veranderingen plaatsvinden. Maar als je client heen en weer blijft gaan, is het misschien een goed idee om te wachten totdat ze weten wat ze echt willen.

giphy-3

4. Sorry zeggen

Sommige vergissingen vereisen onmiddelijk verzoening, maar in een situatie waarin je misschien een verkeerde move hebt gemaakt met een client of de gevoelens van een dierbare hebt gekwetst, kan het een dag duren voordat je je excuses aanbiedt. Zelfs als je direct beseft iets verkeerd te hebben gedaan, zal wachten ervoor zorgen dat de emotie uit de situatie wordt gehaald waardoor je kan reflecteren op de situatie op een een onpartijdige manier.

Hoe meer je iets vanuit andermans standpunt kan bekijken, des te oprechter zal je verontschuldiging zijn.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.