Hoe jij op drie manieren je uitstelgedrag tegenwerkt - Vance

Nu aan het lezen

Hoe jij op drie manieren je uitstelgedrag tegenwerkt

Hoe jij op drie manieren je uitstelgedrag tegenwerkt

Het is te warm, ik heb niet goed geslapen, ik ben het zat: er zijn miljoenen excuses te verzinnen voor waarom jij je werk uitstelt. Maar de gezegde luidt ‘van uitstel komt afstel’ en dat is ook echt zo.

In het tijdperk van Fomo en nu de dagen warmer en langer zijn, is het opeens zo aantrekkelijk om niet te werken. Je ziet tropische foto’s van witte stranden en cocktails voorbij komen op Instagram en denkt ‘was ik maar op vakantie.’ Toch blijft de wereld draaien en is het van uiterst belang dat jij productief te werk gaat vandaag.

No more excuses

Het is tijd om de excuusjes de doofpot in te stoppen. Het helpt natuurlijk behoorlijk als je in eerste instantie optimistisch bent over de taken die je moet vervullen. Toch helpt het als je trucjes toe kan passen. De volgende drie redenen herkent elke professionele uitsteller als geen ander, en dít is hoe je dat tegenwerkt.

1. Ik weet niet waar ik moet beginnen

Zonder een duidelijk plan kom je nergens. Het heeft dus geen zin om eindeloos te tobben over wat je wel of niet wil gaan doen. Voor sommigen helpt het in dit geval om een to-do-lijstje te maken. Maar zo’n lijst heeft alleen zin als het realistisch is en als je eventuele obstakels incalculeert. Houd het daarom meetbaar, uitvoerbaar en tijd-gebonden.

Het verschilt per persoon of een takenlijst wel zin heeft, sommige media geven zelfs aan dat je er helemaal niet productief van wordt. In dat geval is er ook een andere optie. Maak een ‘afgerond’ lijstje, waarop je alles zet dat je wél hebt af gekregen. Je zal erachter komen dat je meer doet dan jij je realiseert. De afwas gedaan? Check!

uitstellen

2. Ik heb geen deadline

Hoe kan je nou weer plannen als je nog niet een einddatum hebt? We get it, zonder deadline lijkt een project een grote wirwar en denk je elke dag dat iets ook nog wel morgen kan. Een onduidelijk vooruitzicht werkt onzekerheid in de hand en daar wordt niemand vrolijk van. De grote tip van de dag: creëer een valse verantwoordelijkheid voor jezelf en zet je eigen deadline – ook al is deze hartstikke nep.

Lukt het je niet om jezelf te pushen en blijf je vasthouden aan de nepheid van je deadline? Er zijn meer mensen zoals jij die met precies dezelfde issues worstelen. Neem contact op met andere studenten, freelancers of collega’s. Er zijn genoeg platforms op sociale media, en daadwerkelijke co-working spaces waar jij naartoe kan. Denk aan Spaces, WeWork en ga zo maar door. Organiseer een dagelijkse of wekelijkse sessie waarbij je samen kan sparren en je progressie kan bespreken.

rocky

3. Uitstellen is mijn ding

Ha! Projecten uitstellen omdat je principieel tegen productief zijn bent of simpelweg niet beter weet. Zoals elke gewoonte, kan je ook in het duistere patroon van uitstel-gedrag belanden. De deadline komt steeds dichterbij en toch blijf je kattenfilmpjes kijken.

Het is tijd om jezelf te motiveren. Een gedragspatroon veranderen is een langdurig proces, dus is er ook een snellere oplossing: een sportfilm kijken – ja echt. Iedereen houdt van de zogenaamde ‘underdog’ in films, die personage die alles op alles zet om zijn tegenstander te verslaan.

Door te kijken naar een onzeker personage en diegene te zien ontpoppen tot een ware eindbaas, worden wij als kijker ook gemotiveerd. Denk aan je eigen onzekerheden en projecteer die op een denkbeeldige vijand. Als jij je doelen bereikt, laat je aan je vijand – en jezelf – zien dat je alles kan overwinnen.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.