Nu aan het lezen
De Chinese communistische partij heeft de eenkindpolitiek eind vorig jaar officieel afgeschaft. De regel dat stellen niet meer dan één kind mogen hebben was al versoepeld in 2013, maar nu mogen ouders die al een kind hebben hun gezin uitbreiden met nog één kind.
Twee jaar geleden werd al een uitzondering gemaakt voor vaders en moeders die zelf enig kind waren. Daarnaast waren er meer uitzonderingen op het eerder zo strikte beleid. Mensen op het platteland of uit minderheidsgroeperingen mochten meer dan één kind hebben.
Maar waarom besluit China haar beleid nu aan te passen? De reden om uitgerekend nu te kiezen voor een tweekinderenpolitiek is de vergrijzing waar de Chinese bevolking mee te kampen heeft. Om deze reden zou China baat hebben bij jonge arbeidskrachten om de economie draaiende te houden. In 2030 is namelijk waarschijnlijk een kwart van de bevolking boven de 60.
De eenkindpolitiek werd in China in 1979 ingevoerd om een bevolkingsexplosie tegen te gaan. De overheid vreesde niet in staat te zijn de immense bevolking te voeden en besloot maatregelen te nemen. China telt momenteel 1,36 miljard inwoners. Zonder eenkindpolitiek zouden zouden er naar schatting 300 miljoen meer inwoners zijn geweest.
China hoeft echter niet bang te zijn voor een extreme bevolkingsgroei aankomende jaren. Echtparen die nog geen kinderen hebben mogen namelijk nog steeds niet meer dan één kind krijgen. Daarnaast is het beeld van ‘het ideale gezin’ in de ogen van Chinezen hoogstwaarschijnlijk veranderd afgelopen decennia. De huidige ouders zijn namelijk vaak zelf enig kind geweest, en zijn dat als het nieuwe ‘ideaal’ gaan zien.
Afgelopen jaren drongen steeds meer wetenschappers er op aan de eenkindpolitiek af te schaffen, omdat dit onverantwoord en ouderwets zou zijn. Ook de veranderingen die in 2013 ingevoerd werden, waren niet doeltreffend genoeg.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.