Nu aan het lezen
Avondmensen en ochtendmensen zijn een wereld van verschil. De een staat het liefst voor 7 uur op, terwijl de ander de wekker het liefst na 9’en zet. Tegen mensen die ’s ochtends moeite hebben met vroeg op staan, wordt vaak gezegd dat ze zich niet zo aan moeten stellen. Veel werkgevers verwachten hun werknemers dan ook voor 9 uur op kantoor. Maar uit onderzoek is gebleken dat dit voor veel mensen helemaal niet goed is.
Of je een avond- of ochtendmens bent, is genetisch bepaald. Dit zegt 23andMe, een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in onderzoek in DNA. “Elk organisme, van primitieve bacteriën tot menselijke wezens, heeft een biologische bepaalde, interne lichaamsklok. En die klok kan sterk variëren, afhankelijk van de persoon,” zegt Till Roenneberg, professor Chronobiologie aan de Ludwig-Maximilian Universiteit in München tegen de BBC.
Veel bedrijven beginnen tussen 8 en 9 uur. Dit is voor veel mensen te vroeg, waardoor ze gestrest worden omdat ze voelen dat ze wel moeten presteren. Zo moeten er telefoontjes en mails beantwoord worden en worden er meetings aan het begin van de dag gepland.
Werknemers voelen de druk om dag en nacht bereikbaar te zijn en dit zorgt voor een ‘social jetleg’, zegt Roenneberg. Met andere woorden, hun lichamen zitten ze altijd in de verkeerde tijdzone. Roenneberg zegt dat meer dan 70 procent van de mensen te vroeg opstaat, als hun doel is om uitgerust te zijn en goed te kunnen presteren. Zo zou je ook eerder diabetes of obesitas kunnen krijgen.
Aangezien iedereen dus een ander ritme heeft, zou het ideaal zijn als iedereen zelf kon bepalen wanneer hij zou beginnen met werken. Als iedereen naar zijn ritme zou luisteren, zorgt dit er voor dat werknemers sneller, productiever en innovatiever werken. Dit komt omdat je dan meer gefocust, minder gestrest en over het algemeen gezonder bent, zegt Inc.
Dit lijkt mij totaal geen slecht idee. Natuurlijk is het niet voor ieder bedrijf haalbaar, maar het is zeker het proberen waard en komt de productiviteit van de werknemers alleen maar ten goede.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.