Wetenschappers ontdekken nieuwe oorzaak en oplossing voor depressie

Nu aan het lezen

Wetenschappers ontdekken nieuwe oorzaak en behandeling van depressie

Wetenschappers ontdekken nieuwe oorzaak en behandeling van depressie

Mensen die leiden aan depressie hebben vaak amper nog een normaal leven. Ze kampen in verschillende gradaties allemaal met soortgelijke problemen: Moe, niet naar buiten willen, niet in staat om normale sociale omgang te hebben met familie, vrienden of (on)bekenden, geen zin in TV, lezen, activiteiten ondernemen of wat dan ook: Alles is te veel en je voelt je somber, triest en intens ongelukkig. Wereldwijd leiden meer dan 350 miljoen mensen aan een vorm van depressie.

Een slopende mentale aandoening, waarvoor tot op heden de oplossingen vooral werden gezocht in de hoek van psychotherapie, cognitieve gedragstherapie en antidepressiva. Met deze oplossingen is de ziekte weliswaar voor een groot deel van de patiënten te managen, maar tot volledig herstel leidt het vaak niet. Daarom is het bijzonder dat een groep wetenschappers uit Londen de oorzaak en mogelijke oplossing van depressiviteit in een geheel andere hoek lijkt te hebben gevonden.

Van griep wordt je down

De doktoren aan de University of Cambridge ontdekten dat het gedrag van de mens vooral verandert als er schommelingen optreden in je immuunsysteem. Ga maar na: Als je flink verkouden bent of griep hebt reageert niet alleen je lichaam daarop, maar wordt je zelf ook minder sociaal. Je hebt de behoefte in bed te blijven liggen, veel te slapen en jezelf terug te trekken.

Volgens de Britste professor Ed Bullmore komt dat omdat je lichaam automatisch bepaalde chemicaliën begint aan te maken als je ziek bent en koorts hebt. Koorts is een natuurlijke reactie van het immuunsysteem om je beschermen tegen een ontsteking. Maar behalve koorts komen er op dat moment dus ook stoffen vrij die er voor zorgen dat je je wilt terug trekken en wilt slapen. Logisch dat je lichaam dat doet, omdat het de beste manier is om beter te worden.

depression

Ontstekingsremmers

Bullmore ontdekte dat opvallend genoeg één derde van alle patiënten met depressie last heeft van een chronische ontsteking, ergens in zijn of haar lichaam. Dat is te onderzoeken middels een bloedtest. Bij een gezond mens liggen de ontstekingswaarden ongeveer rond 0,7 maar bij sommige mensen die kampen met depressiviteit is dit continu ver boven de 40.

Mensen die eveneens kampen met vele ontstekingen in hun lichaam zijn reumapatiënten. Om deze ziekte te behandelen, krijgen zij ontstekingsremmers, die niet alleen de pijn in hun gewrichten tegen gaat, maar er ook voor zorgt dat zij zich in het algeheel beter voelen.

Volgens diverse reumatologen komt dat niet alleen omdat de patiënten dankzij de medicijnen minder pijn hebben. Een neurologische scan wijst uit dat er in de hersenen ook andere chemicaliën worden aangemaakt op het moment dat iemand ontstekingsremmers gebruikt.

Een mogelijke oorzaak hiervoor zou kunnen zijn dat de ontsteking in het lichaam uiteindelijk ook het brein bereikt, waar het zijn weerslag heeft op je stemming omdat er minder serotonine wordt aangemaakt. Door de ontsteking de pas af te snijden, verbetert ook je gemoedstoestand.

Wetenschappelijke doorbraak

Volgens Bullmore en zijn collega’s betekent deze ontdekking een hele grote doorbraak in de mogelijke behandeling van depressiviteit. “De meest baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen worden over het algemeen pas gedaan als we de oplossing op een totaal andere plek gaan zoeken, en daar is dit een goed voorbeeld van.”

De komende tijd wordt verder onderzocht of ontstekingsremmers en andere aanpassingen aan het immuunsysteem daadwerkelijk kunnen bijdragen aan een oplossing van depressiviteit.

Via BBC

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.