We kozen de 13 beste Halloween filmklassiekers aller tijden

Nu aan het lezen

We kozen de 13 beste Halloween films zodat jij het niet hoeft te doen

We kozen de 13 beste Halloween films zodat jij het niet hoeft te doen

Gebaseerd op jarenlange slapeloze nachten door toch weer een thriller te hebben gekeken, stelde de redactie van Vance de ultieme lijst voor je samen van de meest spannende Halloween films.

Horror, spanning en ‘néé, ga niet die kamer in!’ ontmoeten elkaar in deze rangschikking die orde poogt te krijgen in het grote aanbod griezelfilms. Met Halloween in aantocht op 31 oktober is dat geen overbodige luxe.

Klassiekers

Of je er nu gek van bent of gek van wordt, een aantal van deze klassieke horrorfilms zijn hoe dan ook het kijken waard. Dekentje klaar, en kijken maar!

1. It

Halloween staat gelijk aan een angstaanjagende outfit. En welke acteur is er beter verkleed dan Tim Curry als de afgrijslijke Pennywise The Dancing Clown in It? Hoewel de remake nog maar net uit is, pleiten wij deze Halloween voor deze onvervalste klassieker gebaseerd op de gelijknamige roman van Stephen King. Het verhaal gaat over het stadje Derry dat is geteisterd door een serie mysterieuze kinderverdwijningen. Zeven kinderen besluiten wraak te zullen nemen op de geheimzinnige moordenaarsclown die vooralsnog onvindbaar schijnt te zijn. Dertig jaar later doemt ‘It’ weer op…

2. The Ring

The Ring is misschien wel een van de populairste horrorfilms aller tijden over een kwade geest. Het is een remake van de Japanse hit thriller Ringu. Naomi Watts speelt in deze film uit 2002 een kritische journalist die een videotape onderzoekt, die volgens geruchten iedereen binnen zeven dagen zal vermoorden die het kijkt. Het verhaal is niet waar deze film om bekend staat, wel de beroemde scene waarin Samara de put uit komt gekropen. Yikes.

3. The Excorcist

Het jaartal van deze film (1973) zegt niets over de angstaanjagendheid en meesterlijke fantasie van The Excorcist waarvan we nog steeds kippenvel krijgen. Geregisseerd door William Friedkin gaat deze Oscarwinnende-thriller over een jonge moeder die poogt een duiveluitdrijving te doen bij haar dochter. Ondanks de kitschy special effects nog steeds een aangrijpende film met een geniaal script.

4. Blair Witch Project

In oktober 1994 raken drie studenten van de filmacademie vermist in de bossen terwijl ze een documentaire schieten over de Blair Witch. Een jaar later wordt hun materiaal gevonden. Wat is er met de studenten gebeurd? Een absolute klassieker met realistisch wiebelig beeld en natuur de veel gepersifleerde snottebel-selfiescene. De film werd destijds gemaakt met slechts 35.000 dollar en leverde miljoenen op.

5. The Witches

Gebaseerd op het bekende boek van Roald Dahl (De Heksen) is dit een bijzonder geslaagde verfilming over de Grote Opperheks en een 9-jongetje dat zij omtovert tot een muis. Hoofdrolspeler Anjelica Huston werd voor haar rol uitgeroepen tot Beste Actrice en wij snappen best waarom. Brrr!

6. The Shining

Geregisseerd door Stanley Kubrick, nemen in The Shining Jack Torrance (Jack Nicholson), zijn vrouw en zoon intrek in het ’s winters gesloten Overlook Hotel in de Ricky Mountains in Colorado. Jack hoopt er na een afgezworen drankverslaving te kunnen werken aan zijn boek terwijl hij er officieel plaatsneemt als bewaker. De familieleden zijn dan de enige bewoners in het hotel. Wanneer een sneeuwstorm hen afsluit van de buitenwereld ontdekt Jack’s helderziende zoon Danny dat er geesten in het hotel rondspoken. De afloop? Een bijzonder onaangenaam hotelverblijf. Aanrader wegens het geniale acteerwerk van Nicholson en de duistere humor van Kubrick.

7. Paranormal Activity (1)

Gemaakt met een microbudget van slechts 15.000 dollar is deze horrorhit uit 2009 één van de meest realistische horrorfilms in dit rijtje en het best te vergelijken met The Blair Witch Project.  Paranormal Activity 1, hierna volgde nog 4 films, gaat over een jong stelletje dat het aan de stok met een kwaadwillende demon. Er gebeuren allerlei onverklaarbare gebeurtenissen die worden opgenomen met een camera in de slaapkamer. De hoofdrolspelers kregen expres geen vast script maar werden – net als bij The Blair Witch Project – geacht te improviseren.

8. Secret Window

Nadat hij zijn vrouw betrapt heeft met een ander, zet Morton Rainey (Johnny Depp) zijn deprimerende leven verder in een huis diep in de bossen. Op een dag verschijnt een vreemdeling voor zijn deur. Deze John Shooter beweert dat Rainey het verhaal Secret Window, secret Garden van hem heeft gestolen. Hij eist verantwoording en meer.  Leuk voor schrijvers onder ons en mensen die genieten van absolute stilte in de natuur (tot ze deze thriller hebben gezien)

9. Jaws

Net zoals aliens, clowns en monster, behoren ook haaien tot die universele angstaanjagende zaken. Geregisseerd door Steven Spielberg, grijpt deze film je bij de lurven en laat het je je komende strandbezoek niet meer zomaar het water in gaan. Met klassieke scenes en one liners is dit een absolute must tijdens je horrorfilmavond.

10. Dracula

Wie houdt er niet van vampieren als ultieme bangmakerij? Goed, een beetje amoureuze spanning maakt deel uit van de aantrekkingskracht van Dracula (1979), maar dat zien we hier door de vingers. In de hoofdrol Graaf Dracula die op zoek gaat naar een onsterfelijke bruid in de het Engeland van de jaren 20. Gaat het hem lukken?

11. Halloween

What’s in a name. Een film over Halloween tijdens Halloween?  Waarom niet. Naast dat deze film (1978) aansluit bij het thema, is Halloween een absolute klassieker. Geregisseerd door John Carpenter, vertelt de film het verhaal van psychopaat Michael Myer die vastzit wegens de moord op zijn 15-jarige zusje als hij nog maar zes jaar is. Vijftien jaar later ontsnapt hij, vastbesloten zijn andere zusje te vermoorden. Enter absolute scream queen Jamie Lee Curtis.

12. A nightmare on Elm Street

Freddy Krueger, kom maar door. In deze jaren 80 hitfilm A Nightmare on Elm Street komt deze met messen bekleedde seriemoordenaar uit de verf als iemand die mensen vermoordt in hun dromen. Zin in eeuwige slapeloze nachten? Dit is je recept.

13. Scream

What’s your favorite scary movie? Als die zin in de eerste tien minuten van Scream niet de juiste toon zet, dan weten wij het ook niet meer. Deze masterpiece uit 1996 van West Raven heeft het horrorgenre eigenhandig veranderd. Het mengt perfect nineties popcultuur met het beste van een genadeloze slasher. Met vier vervolgfilms en een tv-serie, blijven wij toch vasthouden aan het origineel met een jonge Casey (Drew Barrymore voorzien van legendarische pruik) die in haar eentje een horrorfilm gaat kijken. En dan gaat de telefoon…

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.