Vijf films met Sean Connery die je gezien wil hebben

Nu aan het lezen

Vijf films met Sean Connery die je gezien wil hebben

Vijf films met Sean Connery die je gezien wil hebben

Hij was de enige echte 007, een koning, een priester en nog zoveel meer. We hebben het hier natuurlijk over Sean Connery, de Schotse acteur die afgelopen zaterdag op 90-jarige leeftijd overleed. Hoewel we hem nu moeten missen, blijft hij in zijn films toch altijd nog een beetje bij ons. En hij heeft er behoorlijk wat gemaakt! Geen idee waar je moet beginnen? Wij zetten vijf films met deze geweldige acteur die je gezien wil hebben op een rij.

Dr. No (1962)

Als er één film is waar je absoluut niet omheen kunt, dan is het wel Dr. No. Dit is namelijk de film waar de legendarische woorden “Bond…James Bond” voor het eerst werden uitgesproken. Sean Connery was de allereerste James Bond ooit en dit was de eerste film waarin hij deze rol op zich nam.

In Dr. No ontmoeten we Bond dus, die op dat moment de beste agent van Groot-Brittannië is. Hij krijgt de taak de mysterieuze moord van een mede-agent op te lossen. Daarvoor moet Bond naar Jamaica, waar hij samenwerkt met Quarrel en een lokale CIA-agent genaamd Felix Leiter. Ook ontmoet hij hier de beeldschone Honey Ryder en natuurlijk komt hij de grote schurk tegen: Dr. No.

Overigens is dit bij lange na niet de enige Bond-film met Connery in de hoofdrol. Hij nam de rol nog zes keer op zich na Dr. No. Maar dit is en blijft het begin.

Highlander (1986)

In Bond hebben we de iconische zin “Bond… James Bond”, in Highlander is het “There can be only one!”. En het is niemand minder dan Sean Connery die hoofdrolspeler Christopher Lambert dit feitje vertelt. En het is ook Connery die deze film zo ontzettend leuk maakt (al doet Clancy Brown als Kurgan het ook erg leuk).

Highlander gaat over de Schot Connor MacLeod, die in 1518 geboren werd. Na een gevecht blijkt hij onsterfelijk te zijn, waarop zijn dorp hem wegstuurt. Niet lang daarna ontmoet hij Ramirez, gespeeld door Sean Connery. Ramirez blijkt net als MacLeod onsterfelijk te zijn en vertelt hem dat er meer zijn. Tussen hen is een strijd gaande: degene die als laatste overblijft krijgt een grote prijs. Maar die prijs kan natuurlijk niet in de handen van de Kurgan vallen, een slechterik die er ongetwijfeld kwaadaardige dingen mee zal doen.

Niet alleen is het acteerwerk van Connery erg vermakelijk in deze film, ook de muziek van Queen draagt bij aan het vermaak tijdens deze film.

The Hunt for Red October (1990)

Het is november 1984 en de Koude Oorlog heeft zijn hoogtepunt bereikt. De Sovjet Unie heeft een geheel nieuwe nucleaire onderzeeër gemaakt, die dankzij een revolutionair systeem ook nog eens muisstil is. Maar de kapitein van deze onderzeeër – Marko Ramius – besluit zich tegen zijn land te keren. In plaats daarvan wil hij de onderzeeër naar de Amerikanen brengen, om zo te voorkomen dat de Russen het wapen kunnen gebruiken om een nucleaire oorlog te starten.

In deze bloedstollende thriller speelt Sean Connery de rol van Marko Ramius, de Rus die er vandoor gaat met de onderzeeër. Verwacht in deze film geen grote knallen, spannende vuurgevechten of andere vormen van actie. In deze film zit je op het puntje van je stoel omdat het constant spannend is of Ramius zijn doel bereikt.

Bovendien zit deze film boordevol goede acteurs. Naast Connery doen ook Alec Baldwin (The Departed, The Cooler), Sam Neill (Jurassic Park, Event Horizon), James Earl Jones (Star Wars, The Lion King), Tim Curry (The Rocky Horror Picture Show, Congo) en Stellan Skarsgard (Avengers, Good Will Hunting) mee. Een absolute aanrader dus, en ook nog eens een film die je op Netflix kunt streamen.

The Man Who Would Be King (1975)

Zet Sean Connery, Michael Caine (The Dark Knight, The Prestige) en Christopher Plummer (The Sound of Music, Beginners) samen in een film en het moet wel fantastisch worden, toch? Dat klopt! En gelukkig is dat inderdaad ook gebeurd, namelijk in The Man Who Would Be King.

De film gaat over twee voormalige soldaten in India, toen het nog in handen van de Britten was. Zij besluiten dat dit land te klein is voor ze. Daarom gaan ze naar Kafiristan, in de hoop daar koningen te worden. En dat gaat best goed, als één van de mannen – vertolkt door Connery – zelfs als halfgod gezien wordt. Maar natuurlijk beginnen dan pas de echte problemen.

The Name of the Rose (1986)

Sean Connery maakte vrijwel zijn hele carrière lang fantastische films, ook toen hij wat ouder werd. The Name of the Rose is één van deze fijne films waarin Connery al wat ouder wordt, maar nog altijd fantastisch werk blijft leveren.

In deze film speelt Connery de monnik William van Baskerville. Hij reist samen met zijn leerling naar een conferentie, maar ontdekt daar dat diverse monniken op mysterieuze wijze zijn vermoord. William besluit de moorden op te lossen, maar moet het daarbij ook opnemen tegen de autoriteit van de kerk én tegen een duister complot. Gelukkig heeft hij zijn behoorlijke intelligentie om hem te helpen.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.