De nieuwe variant op Etsy: Handmade at Amazon - Vance

Nu aan het lezen

De nieuwe variant op Etsy: Handmade at Amazon

De nieuwe variant op Etsy: Handmade at Amazon

Etsy heeft er een concurrent bij: Handmade at Amazon. De site dient als een soort marktplaats waar zelfgemaakte producten gekocht en verkocht kunnen worden. Etsy biedt al sinds 2005 een platform voor kunstenaars, knutselaars en creatievelingen. Er is bewust voor gekozen om de Handmade at Amazon er anders uit te laten zien dan de rest van de Amazon-website. Mensen moeten de site namelijk gaan zien als een site waar geen massaproductie te krijgen is.

Handmade is begin oktober live gegaan met meer dan 80.000 producten, gemaakt door ongeveer vijfduizend verkopers uit zestig landen. Waarschijnlijk zullen meerdere verkopers hun geluk eerder beproefd hebben op Etsy. Amazon begon in mei namelijk al met het versturen van uitnodigingen aan vakmensen, waarvan enkele actief waren op Etsy.

Etsy verraadt ambachtelijke roots

Hoewel Etsy wereldwijd de plek is waar mensen zelfgemaakte producten aan de man kunnen brengen, heeft de site recent ook veel kritiek gekregen. De site veranderde enkele regels, waardoor verkopers vanaf nu ook een deel van hun productie mogen uitbesteden. Sommige verkopers waren het hier niet mee eens en zeiden dat Etsy op deze manier haar ‘ambachtelijke roots verraadde’. Etsy vraagt 20 cent voor elk product dat de verkoper op de website heeft staan en 3,5 procent van de verkoopprijs.

Professioneel knutselen

Amazon daarentegen staat het niet toe om een deel van de productie uit te besteden. Ook wil de nieuwe site aanmeldingen van nieuwe verkopers streng controleren op echt handgemaakte producten. Verkopers moeten daarom uitgebreid hun productieproces omschrijven en aangeven welk gereedschap ze gebruikt hebben. Een ander verschil met Etsy zijn de kosten van de producten. Amazon vraagt geen ‘listing fee’, maar wil wel 12 procent van de verkoop. Hiermee zouden kosten als betalingsverwerking, marketing en fraudebescherming gedekt kunnen worden.

Op dit moment heeft Etsy zo’n 22 miljoen klanten, en Amazon als geheel meer dan 285 miljoen. Voor een potentiële verkoper is het dus een aantrekkelijke optie om producten via Amazon aan te bieden, omdat er een groot publiek bereikt kan worden.

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.