Deze Duitse supermarkt leegt schappen als anti-racisme stunt - Vance

Nu aan het lezen

Deze Duitse supermarkt leegt schappen als anti-racisme stunt

Deze Duitse supermarkt leegt schappen als anti-racisme stunt

Heb jij al boodschappen gedaan vandaag? Grote kans dat de helft bestaat uit buitenlandse producten. Aardbeien uit Spanje, buffel-mozzarella uit Italië, en die heerlijke IJslandse Skyr voor je dagelijkse dosis proteïnen. Lang leve de handel! Maar hoe zou het zijn als we alleen maar producten van eigen bodem hadden in de supermarkt?

Anti-racistische schappen

Een Duitse supermarkt in Hamburg, Edeka, besloot dit afgelopen zaterdag eens uit te proberen en veegde alle schappen met buitenlandse producten leeg. Laten we zeggen dat de supermarkt opeens een stuk ruimer oogde.

De lege schappen werden vervangen met anti-racisme leuzen zoals: “Deze plank is best wel saai zonder diversiteit” of “Onze selectie kent vandaag grenzen.” De supermarkt hoopt met de actie een standpunt te maken tegen racisme en laat zien tot hoe ver diversiteit reikt. De lege schappen geven aan hoezeer wij afhankelijk zijn van andere landen, vaak zonder dat we het door hebben.

Gemengde reacties

Je vraagt je misschien af wat voor producten er nog over waren in de supermarkt. Niet veel kan ik je vertellen. Vooral de saladebar zag er heel erg zielig uit. De reacties op sociale media zijn dan ook behoorlijk gemengd. Van een duimpje omhoog met een #saynotoracism tag tot een “de schappen zien er uit als Cuba.”

“Edeka staat voor variatie en diversiteit. We verkopen veel eten uit Duitse regio’s,” vertelt een Edeka woordvoerster, “Maar het is alleen mogelijk om de zo gewaardeerde variatie aan te bieden met producten uit andere landen.”

Verkiezingen

De stunt van de supermarkt komt niet op een volledig willekeurig moment. Alhoewel racisme overal ter wereld een veelbesproken onderwerp is, zeker na de gebeurtenissen in Charlottesville, bereidt Duitsland zich ook voor op de verkiezingen.

Edeka wil de actie landelijk gaan introduceren in de aanloop naar de verkiezingen, waarbij immigratie een heikel punt is. De gevoeligheid voor het onderwerp van immigratie ontstond vooral nadat bondskanselier Angela Merkel de grenzen opende voor talloze immigranten in 2015.  Over precies één maand zijn de Duitse verkiezingen, op 24 september 2017.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.