In deze gevangenis krijgen gevangenen en dieren een tweede kans - Vance

Nu aan het lezen

In deze gevangenis krijgen gevangenen en dieren een tweede kans

In deze gevangenis krijgen gevangenen en dieren een tweede kans

Gevangenissen staan bekend om hun treurigheid. Betonnen muren, prikkeldraad, tralies en weinig kleur. Als gevangene zit je je straf uit en wanneer je vrijkomt heb je van je fouten geleerd. Jammer genoeg is dit niet het realistische plaatje. Vaak vallen ex-gedetineerden in herhaling en zitten ze voordat ze het weten weer tussen vier betonnen muren. Dit gebeurde ook Mike Smith uit de VS. Alleen hij kreeg hier de kans om zichzelf én dieren een tweede kans te geven.

Smith was nog tien dagen uit de Monroe County gevangenis in Florida of hij werd alweer gearresteerd. Door het vele drinken was hij bewusteloos geraakt en helaas was dit niet de eerste keer. “Ik ben er klaar mee”, zei hij tegen zichzelf. “Als ik niet stop, spendeer ik de rest van mijn leven in de gevangenis.”

Om weer een plekje in het drugsafkickprogramma van de gevangenis te krijgen, wist hij dat hij er deze keer iets meer voor moest doen. Hij melde zich aan om te helpen bij het onderhouden van het boerderijtje van de gevangenis. Hier krijgen achtergelaten, misbruikte, in beslag genomen en gedoneerde dieren vanuit heel het land een tweede kans. Om hier een beeld bij te schetsen: Een klein paardje genaamd BamBam spendeert hier zijn dagen door de grazen en mannen in oranje jumpsuits zorgen ervoor dat hij genoeg water heeft om te drinken.

Smith was overdonderd op zijn eerste dag. “Ik dacht dat het gewoon een paar varkens zouden zijn”, vertelt hij. “Ik wist niet dat er slangen, hagedissen en alligators zouden zijn.”

150 dieren

Het idee begon 21 jaar geleden al. Een groep eenden vocht tegen het verkeer op de drukke weg voor de gevangenis. Er werd een hek en een vijver gemaakt, zodat de eenden achter het hek zouden blijven. Ook werden er picknickbanden neergezet, waar bewakers hun pauze konden houden. Het nieuws verspreidde zich en zo ontstond er een klein dierentuin achter het prikkeldraad.

Op dit moment leven er zo’n 150 dieren op de boerderij, waaronder luiaards en een alpaca. De gevangenis werkt samen met dierenorganisaties in het land. De boerderij draait volledig op donaties. Smith is inmiddels vrijgekomen en heeft werk gevonden. “Het hield me gefocust”, zegt hij. “Het heeft me geestelijk veel geholpen. Ik zal het niet snel vergeten.”

jailzoo9-12bd0622096ea38dd63c89446f0a12ef

Voor meer foto’s kijk je op Upworthy.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.