Hawaï wil sigaretten in 2024 alleen toegankelijk maken voor 100-jarigen - Vance

Nu aan het lezen

Hawaï wil sigaretten in 2024 alleen toegankelijk maken voor 100-jarigen

Hawaï wil sigaretten in 2024 alleen toegankelijk maken voor 100-jarigen

Dat roken dodelijk is, is inmiddels wel algemeen bekend. Door middel van hogere accijnzen probeert de overheid sigaretten een stuk minder aantrekkelijk te maken. Het werkt misschien enigszins, maar de doorgewinterde rokers zullen hier gewoon voor blijven betalen. In Hawaï pakken ze het anders aan: er ligt een radicaal wetsvoorstel op tafel.

De Amerikaanse staat wil de leeftijd waarop iemand legaal sigaretten mag komen flink opkrikken. Zelfs zo ver, dat het in 2024 alleen nog voor 100-jarigen mogelijk is om dat legaal te kunnen kopen. In het voorstel staat dat ze langzaam naar deze leeftijdsverhoging willen gaan.

Leeftijdsverhoging

Dat betekent dat de minimale leeftijd om sigaretten te kunnen kopen in 2021 verhoogd wordt naar 40 jaar, en in de jaren daarop zal er steeds 10 jaar bovenop komen. Dat betekent dat het in 2023 alleen nog gekocht kan worden door 60-jarigen. Daarna wordt er een grote sprong gemaakt: vanaf 2024 zal deze leeftijd verhoogd worden naar 100 jaar.

Deze leeftijdsgrens zal alleen gelden voor sigaretten. Mensen met andere leeftijden kunnen nog wel sigaren, e-sigaretten en pruimtabak kunnen kopen.

Belastinginkomen

Op dit moment komt er zo’n honderd miljoen dollar binnen aan belastinginkomen via tabak. Dat is dan ook de reden dat de leeftijdsgrens gelijkmatig verhoogd zal worden. Op die manier heeft de staat tijd om inkomsten uit andere bronnen te genereren.

Avalon (27) schrijft over ontwikkelingen - die van zichzelf en van de wereld. Deelt haar (persoonlijke) avonturen maar al te graag.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.