Invallen voor Donald Trump? Met game Eindbaas sta je in zijn schoenen

Nu aan het lezen

Invallen voor The Donald? Met de Eindbaas-game sta je in zijn schoenen

Invallen voor The Donald? Met de Eindbaas-game sta je in zijn schoenen

Goed, we wisten dat het lastig is jongeren geïnteresseerd te krijgen voor politiek. Maar dat ze (zeg gerust, ons, generatie millennials) in de voetsporen moeten treden van politici om een beeld te krijgen van hun dagelijkse werkzaamheden, dat is nieuw.

‘Brandpunt +’ van de KRO-NCRV komt met de nieuwe online game Eindbaas waarbij we het stokje van drukbezette sleutelfiguren voor even kunnen overnemen. Elke week wisselt de game van decision maker (politicus, burgemeester, festivalorganisator) en vragen. Deze week is het de beurt aan de meest besproken man du moment, Donald Trump.

The Donald

Yes! Kan je denken. Even een lollige game voordat het weekend losbarst maar je werk nog op je ligt te wachten. Think again. In de voetsporen van The Donald ben jij het, die de wereldproblematiek moet aankunnen. Bést wel intens.

Een van de vragen die je moet beantwoorden: ‘Donald Trump gaat een weekendje golfen. Jij blijft thuis en bent even Eindbaas van The White House. Zaterdagochtend test Noord-Korea een raket die Amerika zou kunnen halen.’

Wat doe je: Neerhalen die hap of laten vliegen? Pff, hoe dan ook is het heibel: laat je de raket neerhalen, dan heb je oorlog. Blijft ‘ie vliegen, dan denken mensen dat je van geen wanten weet.

Eindbaas Donald Trump Brandpunt +

Roeptoeter

De uitleg van de journalistieke gamemakers over dit onmogelijke dilemma: “Vanaf de bank roeptoeteren kan iedereen, daadwerkelijk knopen doorhakken blijkt in de praktijk minder makkelijk. In Eindbaas ontdek je niet alleen wat voor besluitvormer je bent, maar ook wat de consequenties zijn van je keuzes.”

Het spel laat zien hoe complex actuele thema’s zijn en verpakt ze met een knipoog en een kwinkslag. Een knipoog sure, maar wel een verdomd lastige.

Eindbaas spelen

Je hoeft Eindbaas niet te downloaden, want je kunt de game gewoon (gratis en voor niks) spelen in je webbrowser.  Hoe breng jij er vanaf?

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.