Lena Dunham verkoopt haar kleding voor deze non-profitorganisatie

Nu aan het lezen

Lena Dunham verkoopt haar kleding voor deze non-profitorganisatie

Lena Dunham verkoopt haar kleding voor deze non-profitorganisatie

Met een nieuw, kort kapsel komen ook nieuwe idealen. Girls bedenker Lena Dunham is sinds het einde van haar serie Girls aan het bedenken, aan het zwijgen en aan het creëren. Een week geleden gingen in dat proces haar lokken eraan. So what, zou je zeggen. Het is niet de eerste keer dat een Hollywood-fenomeen er de schaar in zet.

Toch zou Lena niet Lena zijn als ze een statement zou verbinden aan het moment. Zie je, aan het oppervlak lijkt het alsof de actrice en maker stil zit. Het tegenovergestelde is waar: mondjesmaat laat ze via haar Instagramaccount weten teleurgesteld te zijn. In haar eigen lichaam – de actrice lijdt aan endometriose – en de politiek in haar land en de gevolgen hiervan voor vrouwen.

Tijd voor een nieuw kapsel dus. Maar in het geval van Lena was dit slechts een voorbode van een andere ogenschijnlijk esthetische metamorfose.

Kledingverkoop

Vandaag zullen 169 kledingstukken uit Dunhams kast te koop worden gezet op de RealDeal, een kledingverkoop website. De volledige commissie van de verkoop – 70 procent – zal Dunham doneren aan Planned Parenthood, een Amerikaanse non-profitorganisatie die gezondheidszorg levert aan vrouwen. Het is één haar favoriete organisaties die het geld flink kan gebruiken dankzij de gekorte budgetten van de Trump-administratie.

De actie is zoveel meer dan een kledingkast-detox, bewijst de actrice. Voor haar is kleding namelijk deels ook emotionele bagage, vertelt ze zondag tegen The New York Times.

Dochter

“Ik realiseerde me dat ik veel rotzooi met mij meezeulde, zowel intern als extern. Ik dacht altijd dat ik mijn kleding zou blijven verzamelen voor mijn toekomstige dochter. En nu begrijp ik, zeker als vrouw met een reproductieve ziekte, dat ik misschien eindig met een geadopteerde zoon of dochter die zich niet identificeert met haar geboortegeslacht. Je kan niet leven voor de toekomst die niet bestaat. Ik moet al mijn fashion fortune bij elkaar rapen en verspreiden.”

Elk kledingstuk zal worden vergezeld van een brief van Dunham – en in sommige gevalen van de desbetreffende designer over de herkomst van het kledingstuk. Een van de items is de befaamde Zac Posen jurk die Dunham droeg naar de Golden Globes in 2013. Op het briefje staat hoe de actrice destijds hyperventileerde en door ster-actrice Glenn Close moest worden bevrijd met behulp van een nagelschaartje.

Activisme

De grootschalige kledingverkoop is niet het eerste statement dat de actrice annex filmproducent maakt. Ze spreekt zich hardop uit over ongelijkheid in Amerika en maatregelen die vrouwen op een gruwelijke manier benadelen met name op het gebied van voortplanting.

Al jaren is Dunham een activiste voor Planned Parenthood, dat begon tijdens de opnames van het eerste seizoen van Girls.

“Als je mij zes jaar geleden had vertelt dat we als land nu in deze situatie zouden verkeren, zou ik hebben gezegd dat je gek was. En nu, lijkt The Handmaid’s Tale simpelweg te werkelijk. Het is een heel, heel moeilijk moment om op dit moment vrouw te zijn in Amerika.”

Komend jaar brengt Dunham een boek korte verhalen uit en ze werkt diverse film- en televisieproject uit.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.