Deze dansgroep mocht kiezen: Optreden voor Trump of je wordt ontslagen - Vance

Nu aan het lezen

Deze dansgroep mocht kiezen: Optreden voor Trump of je wordt ontslagen

Deze dansgroep mocht kiezen: Optreden voor Trump of je wordt ontslagen

Het begint een beetje een pijnlijke situatie te worden in de VS: Geen enkele bekende artiest wil optreden tijdens de aanstaande inauguratie van Donald Trump als president. Tot nu toe zijn alleen een voormalige America’s Got Talent winnaar en het Mormon Tabernacle Choir gestrikt als muzikale omlijsting van het event. Alle écht bekende sterren weigeren tot nu toe onderdeel uit te maken van het geheel, uiteraard tot woede en frustratie van Trump.

 

Vandaag werd echter een nieuwe naam toegevoegd aan de line-up, dansgroep the Radio City Rockettes zullen tijdens de inauguratie een optreden verzorgen. Volgens welingelichte bronnen hebben de danseressen daar zelf echter helemaal geen oren naar, en zouden een groot aantal van hen geweigerd hebben om van de partij te zijn.

Maar volgens de vakbond waartoe de dansorganisatie behoord, zijn de dansers ‘verplicht’ om mee te doen aan het optreden. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico hun baan te verliezen of zelfs een rechtszaak aan de broek te krijgen. The American Guild of Variety Artist (AGVA) verbied het zijn leden om optredens te weigeren, zelfs al zijn er maar 12 dansers in vaste dienst en werkt de rest van het collectief op oproepbasis.

De Rockettes traden ook in 2001 en 2005 op bij de inauguratie van president Bush. Volgens de zaakwaarnemer van het gezelschap die het optreden accepteerde maakt het hem niet uit wie er president wordt. “Als Clinton had gewonnen, hadden we de opdracht ook aangenomen”.

Op social media is ondertussen grote ophef ontstaan over het ‘gedwongen optreden’. Een van de dansers sprak zichzelf zelfs nadrukkelijk uit via Instagram, waar ze de boeking ‘gênant en teleurstellend’ noemde.

“I usually don’t use social media to make a political stand but I feel overwhelmed with emotion,” she wrote. “Finding out that it has been decided for us that Rockettes will be performing at the Presidential inauguration makes me feel embarrassed and disappointed. The women I work with are intelligent and are full of love and the decision of performing for a man that stands for everything we’re against is appalling. I am speaking for just myself but please know that after we found out this news, we have been performing with tears in our eyes and heavy hearts. We will not be forced! #notmypresident.”

Een andere danser uit het gezelschap vertelde de media: “Dat tientallen vrouwen gedwongen worden om op te treden voor deze man is natuurlijk vragen om problemen”. De vakbond heeft nog niet gereageerd op alle ophef die nu ontstaan is.

 

Marjolijn Kamphuis is Creative Director bij OK GO en hoofdredacteur van Vance.nl. Ze schrijft onder meer over technologie, media innovatie, inspiratie en creativiteit.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.