Trump wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar er is hoop

Nu aan het lezen

Trump wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar er is hoop

Trump wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar er is hoop

Een groot deel van de wereld kijkt vanochtend vol ongeloof met wat er in de VS is gebeurd. Waar het eerst onmogelijk leek dat Trump überhaupt de Republikeinse presidentskandidaat zou worden, lukte hem dit toch. En in het tweede deel van de race is het onmogelijke gewoon opnieuw gebeurd. Trump heeft gewonnen en wordt de opvolger van Barack Obama in het Witte Huis.

In alle peilingen zag het er gisteren nog goed uit voor Clinton, maar uiteindelijk heeft zich een beetje hetzelfde scenario voltrokken als eerder dit jaar bij de Britten. De uitslag blijkt uiteindelijk anders dan de peilingen waar velen hoop uit koesteren. De verkeerde mensen zijn ondervraagt voor de peilingen of mensen durven niet hardop te zeggen wat ze diep in hun hart voelen (en stemmen). In ieder geval: Trump is president.

Voor een groot deel van ons Nederlanders onbegrijpelijk. Voor een deel van de Amerikanen een regelrechte ramp. Voor etnische minderheden, voor LGBT’ers en voor iedereen die wil staan voor respect en solidariteit binnen de maatschappij.

Als je de uitslagenkaarten ziet, dan zie je hoe verdeeld het land is. Dan zie je het verschil tussen de steden en het platteland. Deze hele verkiezingen laten, nog los van het feit dat Trump heeft gewonnen, zien hoe verdeelt de VS is. En ik denk dat de reacties op deze uitslag de komende dagen dat alleen nog maar duidelijker gaan maken.

Maar is ook één kaart die hoop biedt. Een kaart die vanochtend heel veel wordt gedeeld op Twitter. De kaart die laat zien welke voorkeur de jonge generatie in de VS heeft.

Ik moet er meteen bij zeggen: dit is geen uitslagenkaart. Het zijn peilingen en die kunnen vertekenen (zoals ik eerder al aangaf). Maar toch: de nieuwe generatie heeft toch wel heel duidelijk een andere maatschappij voor ogen dan die van Trump. En dat stemt hoopvol voor de toekomst.

Hopelijk krijgt deze generatie in de toekomst de kans om hun ideeën over hoe de Amerikaanse maatschappij eruit zou moeten zien werkelijkheid te maken. En hopelijk geven de komende vier jaren Trump alleen maar extra energie om dat te doen. Het zijn de jongeren van nu die straks America weer great kunnen maken.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.