MTV Unplugged komt terug: dit zijn de beste old school afleveringen

Nu aan het lezen

MTV Unplugged komt terug: dit zijn de beste old school afleveringen

MTV Unplugged komt terug: dit zijn de beste old school afleveringen

Het populaire MTV programma Unplugged komt terug. Het muziekprogramma was 15 jaar geleden net zo’n begrip als een frikandel met curry, mayonaise en uitjes nu is.

Het onverwoestbare concept was doodsimpel: men neme een kruk, een artiest die poogde nieuw leven te blazen in diens grootste hits en de zin om aan een liedje van welk genre dan ook een akoestische draai te geven.

Nostalgie

Na het begin in 1989 bewees het tv-programma van muziekzender MTV dat een akoestische gitaar veel liedjes goed doet. Het programma zorgde voor een aantal klassiekers. Denk aan afleveringen van artiesten als Nirvana, Jay-Z, Adele, Bruce Springsteen, Eric Clapton, Mariah Carey en Katy Perry.

MTV Unplugged was nooit een wekelijkse show, maar keerde 20 jaar lang op semi-regelmatige basis terug. Het programma stopte in 2009.

Op 8 september keert het programma terug met kick-off act Shawn Mendes (19) waarmee de muziekzender probeert nostalgie terug te brengen en een nieuw publiek aan te boren dat nooit kennis heeft kunnen maken met Unplugged, dat meldt Variety.

Top 5

Wat ons betreft zijn er een paar klassiekers waarmee je zeker kennis moet maken voor het programma weer op onregelmatige basis terugkeert. We selecteerden de meest gevoelige liedjes en spraakmakende artiesten destijds en misschien wel nog steeds.

Shakira – Tu

Het is 1998. Shakira, pre-Whenever Whenever en met rood haar, zingt in haar moedertaal het gevoelige Tu. De hit werd door Shakira-fans van het eerste uur gezien als één van de meest ontroerende en inspirerende liedjes van de Colombiaanse zangeres.

Nirvana – The Man Who Sold The World

Hoewel dit oorspronkelijk lied van David Bowie geen hit werd in Nederland, is deze versie behoorlijk spraakmakend. In 1993 neemt Nirvana deze versie op tijdens MTV Unplugged in New York. Ter promotie van het album wordt het nummer op single uitgebracht na de dood van zanger Kurt Cobain.

Alanis Morisette – Head over heels

‘Geen nasynchroniseren, geen twerken, geen blote kleding: gewoon een vrouw met een geweldige stem en geweldige muziek.’

Eric Clapton – Tears in heaven

Pak je tissues.

George Michael

‘Een stem als boter, zo zacht.’ De reacties onder deze video spreken boekdelen. Freedom is slechts Freedom door wat George Michael ervan maakte, en daar zijn we het volmondig mee eens.  Zijn overlijden viel veel fans zwaar. Gelukkig zijn er talloze video’s en optredens waarin we de artiest kunnen herinneren.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.