Masterchef Nederland vervangt Grey's Anatomy maar trekt minder kijkers

Nu aan het lezen

Masterchef Nederland vervangt Grey’s Anatomy bij Net5 maar trekt minder kijkers

Masterchef Nederland vervangt Grey’s Anatomy bij Net5 maar trekt minder kijkers

Wat de droomstart van twee groots opgezette Nederlandse TV producties had moeten worden liep uit op een klein fiasco voor televisiezender Net5. In plaats van een groei in het aantal kijkcijfers zag de zender zijn marktaandeel deze week juist krimpen op de maandagavond.

Fans van de populaire ziekenhuisserie Grey’s Anatomy werden gisteravond onaangenaam verrast toen bleek dat de serie midden in het nieuwste seizoen totaal onverwacht werd gestaakt ten faveure van twee nieuwe Net5 programma’s. Het nieuwe seizoen Masterchef Nederland werd uitgezonden om 20.30, opgevolgd door nog een nieuw programma waarin een groep Nederlanders hun droom om een Frans kasteel te runnen mag gaan waarmaken.

Boos op Facebook

Grey’s Anatomy fans waren op zijn zachtst gezegd, ‘not amused’, en uitten gisteren massaal hun onvrede op Facebook. Sommigen riepen zelfs op om de nieuwe series van Net5 te boycotten. Medewerkers van Net5 deden hun best om de gemoederen wat te bedaren, maar hun goedbedoelde opmerkingen dat ze de “knappe dokters hadden vervangen door knappe koks” schoten bij veel fans in het verkeerde keelgat.

Teleurstelling

Dat de Grey’s Anatomy fan niet automatisch ook geïnteresseerd is in de Nederlandse versie van Masterchef of “Ik vertrek naar een Frans Kasteel”, wordt de volgende ochtend pas goed duidelijk op het moment dat de kijkcijfers bekend zijn. Net5 keldert van een stabiele 400.000+ kijkers voor Grey’s Anatomy de week ervoor, naar 287.000 voor Masterchef Nederland en 236.000 voor “Je droom achterna: Een Frans kasteel”. Het marktaandeel op de maandagavond primetime loopt nog verder terug: van 5,8 de week ervoor naar 1,8 gisteravond.

In televisieland is dat met recht een domper op de feestvreugde. Eigen producties kosten meer dan de rechten voor een populaire buitenlandse serie maar je verwacht er als zender dan ook meer van. Het is voor de TV makers te hopen dat de inventiviteitsproef volgende week maandag alsnog met succes wordt afgerond en de kijkcijfers van beide programma’s een stijging laten zien. Anders is het rechtstreeks door naar de eliminatieronde.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.