Een effectieve techniek voor tieners om om te gaan met sociale stress

Nu aan het lezen

Onderzoekers vinden een simpele manier om sociale stress bij tieners te voorkomen

Onderzoekers vinden een simpele manier om sociale stress bij tieners te voorkomen

Sociale zelfmoord, is de term die opdoemt als je iets doet in de tienerfase dat zó niet door de beugel kan, dat het de fundamenten van je fragiele sociale status onder leeftijdsgenoten wegtrekt. Althans, dat geloven we zelf.

Tieners lijden steeds vaker aan stress, veroorzaakt door sociale situaties op school en hoge druk om te presteren, maar er is wat te doen aan die tergende onzekerheid blijkt uit nieuw onderzoek. Trainingen voor meer zelfvertrouwen hebben vaak weinig effect maar tieners kunnen wel leren om te gaan met verschijnselen van nervositeit en depressie.

Veranderlijk

David S. Yeager, een assistent-professor psychologie aan de University of Texas, publiceerde over een verrassend effectieve techniek om sociale stress tegen te gaan. Aan het begin van het schooljaar namen studenten deel aan een lees- en schrijfoefening om spanning hanteerbaar te maken. Wat ze lazen? Mensen kunnen veranderen.

De studenten die de oefening herhaalden, vertoonden minder tekenen van stress, hadden meer zelfvertrouwen en kregen hogere cijfers aan het einde van het jaar in vergelijking met een controlegroep. De studenten moesten hun ervaringen opschrijven in online dagboeken en werden gemeten op hormoonwaarden, aldus The New York Times.

Statisch

Volwassenen speelden geen rol in de oefening tegen sociale stress, zeggen de onderzoekers. Studenten leerden zichzelf in feite dat zodra ze zich onrustig voelden, ze iets hadden waar ze op terug konden vallen: het idee dat niets voor altijd is en mensen en situaties veranderen.

Eerder onderzoek wees al uit dat zodra kinderen geloven dat intelligentie een vaststaand iets is, zij geloven dat niets meer gedaan worden. Maar als je hun overtuiging zou kunnen veranderen dat intelligentie smeedbaar is, zouden hun schoolprestaties vooruitgaan.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.