'Ook jongeren maken zich zorgen over de tijd die ze op smartphones doorbrengen'

Nu aan het lezen

Onderzoek: ‘Ook jongeren maken zich zorgen over de tijd die ze op smartphones doorbrengen’

Onderzoek: ‘Ook jongeren maken zich zorgen over de tijd die ze op smartphones doorbrengen’

Sinds de komst van de smartphone zijn we het apparaat steeds meer gaan gebruiken. Diverse mensen – vooral ouders – maken zich daar zorgen om. Maar volgens onderzoek van het Pew Research Center maken ook tieners tussen de 13 en 17 jaar oud zich zorgen dat ze hun telefoons teveel gebruiken.

Maar liefst 72 procent van de Amerikaanse tieners zegt dat ze vaak of soms controleren of ze nog nieuwe berichten of notificaties hebben als ze wakker worden. 4 op de 10 zegt zich gespannen te voelen als ze hun telefoon niet bij zich hebben. En maar liefst 56 procent van de tieners voelt zich eenzaam, van slag of gespannen als ze hun telefoon niet mee hebben.

Het zijn allemaal signalen van een eventuele verslaving. En daar blijken de tieners zich goed bewust van te zijn. 36 procent zegt namelijk teveel tijd door te brengen op zijn telefoon. 52 procent zegt zelfs stappen te hebben ondernomen om minder tijd door te brengen op hun telefoons.

Ouders

Logischerwijs zijn ook ouders bezorgd om de tijd die hun tieners achter een telefoon doorbrengen. Tweederde van de ouders zegt hier bezorgd om te zijn. 57 procent geeft restricties op hoeveel tijd hun tiener achter het schermpje door kan brengen.

Natuurlijk zijn de ouders van deze tieners ook geen heilige boontjes. 36 procent van hen geeft namelijk aan zelf ook teveel tijd door te brengen achter het kleine schermpje. 15 procent geeft zelfs aan regelmatig de focus op hun werk te verliezen door de telefoon. Slechts 8 procent van de tieners zegt daarentegen afgeleid te raken op school.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.