Nu aan het lezen
Je kent het vast wel: het was niet per se de bedoeling, maar toch is die hele reep chocola opgegaan. En daarna voel je een soort suikerroes. Dat kan ook al voorkomen wanneer je een stuk taart op hebt gegeten, of een hele zak chips achter je kiezen hebt. Nu blijkt uit onderzoek dat deze roes te vergelijken is met een shot harddrugs.
Hier kwamen de onderzoekers van de universiteit van Aarhus in Denemarken achter. Voor het onderzoek keken de onderzoekers naar de hersenactiviteiten van varkens na het eten van suiker. Zo kwamen zij erachter dat wanneer de beestjes suiker aten, de hersenen het opioïdensysteem activeerden. Dat zorgde er vervolgens voor een grote verandering in de afgifte van het gelukshormoon dopamine.
Daar zit helaas ook een keerzijde aan, want na 12 dagen werd duidelijk dat het suiker voor flinke veranderingen in de hersenen hadden gezorgd. Deze veranderingen zijn vergelijkbaar met het gebruiken van harddrugs.
Een van de onderzoekers, Michael Winterdahl, vertelt dat de conclusie duidelijk is. “Suiker beïnvloedt het beloningscircuit van de hersenen op een soortgelijke manier van wat we waarnemen bij een drugsverslaving.” Na slechts 12 dagen waren er al grote veranderingen te zien in het dopamine- en opioïdesysteem in de hersenen. Winterdahl vertelt dat dat laatste systeem nauw in verband staat met gevoelens van welzijn en plezier. “Deze wordt al geactiveerd na de allerlaatste suikerinname.”
Dit betekent dat suiker het natuurlijke beloningssysteem van onze hersenen flink in de war kan brengen. Normaalgesproken wordt dit systeem geactiveerd bij betekenisvolle en gelukkige momenten. Maar suiker kan dus al voor datzelfde gevoel zorgen. Dat zorgt er volgens de onderzoeker dan ook voor dat we sneller naar nog meer suiker grijpen, dan dat we op zoek gaan naar een betekenisvol moment.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.