Goed om te weten: koffie heeft hetzelfde effect op je geheugen als sporten

Nu aan het lezen

Goed om te weten: koffie heeft hetzelfde effect op je geheugen als sporten

Goed om te weten: koffie heeft hetzelfde effect op je geheugen als sporten

Een goed geheugen houden willen we natuurlijk allemaal wel. Maar hoe zorg je ervoor dat je daadwerkelijk niets vergeet? Uit onderzoek blijkt dat zowel koffie, als en (korte) workout je hierbij kunnen helpen.

Geheugen

Om te beginnen is een kleine uitleg over het geheugen wel op zijn plaats. Want het geheugen is nogal een complex iets. Voor dit onderzoek werd alleen het werkgeheugen onderzocht. Dat is het deel in ons brein dat informatie tijdelijk opslaat en verwerkt zodat we bepaalde taken kunnen uitvoeren. Dat wil zeggen: het geheugen dat ervoor zorgt dat jij alles van je boodschappenlijstje onthoudt.

Onderzoekers van de Western University vroegen zich af welke factoren invloed hadden op dit werkgeheugen. Zo kwamen ze op koffie en sport, omdat hiervan al eerder bewezen is dat deze twee factoren invloed hebben op ons werkgeheugen. Toch waren die twee nog nooit met elkaar vergeleken. Tot nu.

Koffie en sport

Voor het onderzoek werden 60 mensen onderzocht. De helft hiervan dronk geregeld koffie, de andere helft niet. In de eerste fase kregen álle deelnemers cafeïne én moesten ze 20 minuten stevig doorwandelen.

Daarna kwam de tweede fase: hierin moesten de koffiedrinkers opnieuw 20 minuten stevig doorwandelen, maar mochten zij de hele dag geen koffie drinken. Tijdens deze oefeningen werd het werkgeheugen getest.

Uitkomst

Wat bleek? Zowel cafeïne als beweging hadden een positief effect op het werkgeheugen. En daarbij maakte het niet uit dat ze in het verleden koffie dronken of niet. Wat ook opvallend was, is dat de koffiedrinkers minder last van ontwenningsverschijnselen hadden door 20 minuten te wandelen. De onderzoekers vermoeden dat dit komt door de endorfine die vrijkomt bij het sporten.

Zo blijkt: sporten doet meer met je dan alleen je lichaam sterk en fit maken.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.