Trillerig gevoel door te veel koffie? Zo kom je daar vanaf - Vance

Nu aan het lezen

Trillerig gevoel door te veel koffie? Zo kom je daar vanaf

Trillerig gevoel door te veel koffie? Zo kom je daar vanaf

We herkennen het waarschijnlijk allemaal wel: je hebt een vreselijk slechte nacht gehad, en dus besluit je maar om je volledig over te geven aan koffie. Om op deze manier toch nog een beetje de dag door te kunnen komen. Prima keuze. Maar van teveel koffie wordt niemand echt blij. Want hoe kom je dan in vredesnaam weer van dat trillerige gevoel af?

Cafeïne

Je krijgt meer energie van een goeie kop koffie dankzij de cafeïne die hierin zit. Dat reguleert het zenuwstelsel en voel jij je dus wakkerder en alerter. Maar het zorgt er ook voor dat er adrenaline vrijkomt in je bloed, waardoor je hartslag een stuk omhoog schiet.

Nu kan de ene persoon wat beter tegen cafeïne dan de ander, en is het volledig aan jezelf om te bepalen hoeveel koppen koffie jij prettig vindt. Toch wordt er aangeraden om gemiddeld rond de vier tot vijf koppies koffie per dag te drinken. Want als je teveel koffie drinkt, is er een kans dat je juist de negatieve kanten van koffie zult ervaren. Zoals hyper-alertheid of zelfs een angstig gevoel. Maar dus ook dat trillerige gevoel in je handen.

Overschot

Wanneer je zo’n cafeïne overschot hebt binnengekregen, wil je hier waarschijnlijk zo snel mogelijk weer vanaf. Al kan het tot 9,5 uur duren voordat de hoeveelheid cafeïne in je bloed gehalveerd is, hebben we toch een aantal tips om wat sneller van deze overdosis af te komen.

Water

Als je last hebt van het trillerige gevoel, dan is het verstandig om flink wat water te drinken. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam de cafeïne makkelijker weer kunt afvoeren.

Beweging

Ook beweging kan je lichaam helpen om de cafeïne af te voeren. Ga even naar buiten om een rondje te wandelen bijvoorbeeld, dat kan al een hoop goeds doen.

Voeding

De reden waarom je gaat trillen door cafeïne, is omdat het ervoor zorgt dat het kalium- en magnesiumniveau in je bloed daalt. Deze stoffen kun je weer aanvullen door bijvoorbeeld wat noten, peulvruchten of een banaan te eten.

Mocht je nou echt het idee hebben dat je een overdosis aan cafeïne in je lichaam hebt, dan ervaar je wel wat andere klachten dan alleen de hyper-alertheid en het trillen. Als je moeilijk kunt ademhalen, pijn op de borst hebt of een onregelmatige, hoge hartslag, heb je waarschijnlijk te maken met een echte overdosis. Op dat moment is het verstandig om een dokter te raadplegen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.